Protest zaposlenih u GSP: Prete obustavom saobraćaja u Beogradu

Oko 200 vozača i kontrolora prisustvovalo je u četvrtak mirnom protestu koji su organizovali sindikati GSP "Beograd" na Zelenom vencu povodom sve češćih i brutalnijih napada na kolege. Od ministarstava unutrašnjih poslova i pravde, kao i Privremene gradske uprave tražili su uvođenje video-nadzora u vozilima, umrežavanje panik-tastera sa policijskim stanicama i oštrije kažnjavanje napadača. Zaposleni u javnom gradskom prevozu razišli su se uz poruku da će njihovi dalji potezi zavisiti od realizacije pomenutih zahteva.

Prema rečima Aleksandra Jokića, predsednika Saobraćajnog sindikata, sindikalci su već razgovarali sa predstavnicima policije i Privremene gradske uprave.

- Situacija se pomerila sa mrtve tačke, stvari idu u dobrom smeru - rekao je Jokić. - Počela je provera video-nadzora. Oni uglavnom rade, ali kamere ima svega trećina vozila. Takođe, na predlog Privremenog veća grada policajci u civilu angažovani su da prate dešavanja na kritičnim linijama.

Predstavnica reprezentativnih sindikata GSP Mira Basta najavila da će ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtevi biti preduzete radikalnije mere.

- Ovo je miran protest upućen građanima i nadležnim organima da nam pomognu da rešimo veliki problem napada na vozače u javnom gradskom prevozu, a i na otpravnike i kontrolore - rekla je Basta. - Za nas je veliki problem da, kada polazite na posao, razmišljate o tome da li ćete dobiti batine. Ako se ne ispune zahtevi, spremni smo da krenemo u radikalniju borbu. Ne isključujemo ni mogućnost obustavljanja saobraćaja.

Tokom protesta saobraćaj u prestonici je normalno funkcionisao.

Spremni i policajci u civilu
Privremena gradska uprava najavila je da će u vozilima na linijama na kojima je bilo najviše incidenata dežurati policajci u civilu. Prema podacima GSP "Beograd", tokom 2013. godine je bilo skoro 60 napada na vozače i kontrolore u Beogradu.

Niko nas od putnika ne brani
Potpredsednik USSS Milovan Milovanović ispričao je kako su ga pre nekoliko godina napala dvojica dok je vozio autobus. - Niko od putnika ne reaguje kada se desi fizički napad na vozača autobusa - dodao je Milovanović. - Niko ne stane u zaštitu vozača, već samo čekaju da se vrata otvore i da izađu.

Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS
Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još