Večitim studentima još godina i po za diplomiranje

Nikola Popović (24) iz Beograda jedan je od 5.000 večitih studenata, koliko se procenjuje da ih ima samo u Beogradu.

"Upisao sam ETF 2003. godine. U početku sam bio odličan student, davao sam sve u roku s finim prosekom, a onda sam ispao iz koloseka. Kad se jednom ispadne, teško je vratiti se. To mi je pošlo za rukom posle mnogo rada na sebi. Međutim, rokovi i pretnje o poništavanju ispita nimalo me ne stimulišu", priča Nikola.

Prema aktuelnom Zakonu o visokom obrazovanju, večiti studenti imaju rok da završe studije do 30. septembra ove godine. Međutim, kako „Blic“ saznaje, najverovatnije će izmenama zakona taj rok biti produžen na još godinu ili dve, a čak i da ne bude, u ministarstvu kažu da će izaći u susret večitim akademcima.

"U slučaju da prekrše rok, nikome od njih neće biti poništen nijedan ispit. Samo bi polagali razliku ispita koje je donela Bolonja i prešli bi u status samofinansirajućih studenata. Još je rano govoriti da li će rok biti produžen, ali svakako ćemo pomoći večitim studentima",
kaže za „Blic“ prof. dr Slobodan Stupar, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje.

Ministar prosvete Tomislav Jovanović potvrđuje za naš list da je spreman za pregovore s večitim akademcima oko produženja roka za završetak studija.

"U opciji je nekoliko rešenja. Ili ćemo produžiti rok ili ćemo im olakšati da studije privedu kraju nakon isteka postojećeg roka. Nikome nije cilj da ti studenti ostanu bez diplome, naprotiv"
, kaže ministar za „Blic“.

Izvor: Blic

Pogledajte još