BiH: Mine još uvek seju smrt

U minskom polju u Karanovcu (RS) 4. januara poginuo je desetogodišnji dečak, a njegov otac zadobio je teške telesne povrede. Oni su nastradali kada su ušli u obeleženo minsko polje gde su sakupljali staro gvožđe.

Na teško pristupačnom miniranom terenu kod Teslića, četiri dana kasnije, jedan muškarac je poginuo, a još jedan je povređen. Zato ova nevladina organizacija upozorava da se povrede i pogibije od mina dešavaju i dalje, uprkos obavezama državnih institucija iz Strategije protivminskog delovanja za period 2009. - 2019. koja se odnosi na prevenciju minskih incidenata uklanjanjem mina s kontaminiranih površina i njihovim uništavanjem.

Već sada se vidi da su, posle prvih pet godina sprovođenja Strategije protivminskih delatnosti, učinci daleko ispod planiranih, ostvareno je manje od 40 odsto planiranih ciljeva u oblasti humanitarnog deminiranja.

"Ako se nastavi ovakvim tempom, BiH neće ni izdaleka postići projektovane rezultate Strategije i dugo posle 2019. godine će ostati kontaminirana minama i eksplozivnim sredstvima zaostalim iz rata", ističe ova nevladina organizacija.

Koordinaciona grupa za pomoć žrtvama mina, sastavljena od nadležnih ministarstava i organizacija civilnog društva, poziva nadležne institucije na reviziju Strategije protivminskog delovanja i pravljenje realnog, ali ambicioznog plana, koji bi mobilisao resurse u postizanju krajnjeg cilja - BiH bez mina do 2019. godine, prenosi agencija Fena.

Izvor: Blic

Pogledajte još