Avokado uz ručak za odličnu kontrolu težine

Samo pola avokada može povećati osećaj sitosti i smanjiti potrebu da između obroka gricnete još nešto nezdravo, tvrde stručnjaci.

Oni su u studiji upoređivali uticaj dodavanja svežeg avokada ručku i uticaj standardnog ručka. Želeli su da odrede kako će konzumiranje avokada uticati na sitost, šećer u krvi, proizvodnju insulina i kasniju potrebu za jelom. Istraživanje je sprovedeno na 26 zdravih osoba.

Otkrili su da su oni koji su uz ručak pojeli pola avokada za 40 posto smanjili želju da ponovno jedu nakon tri sata, dok ih je 28 posto smanjilo želju da jedu nakon čak pet sati. Pored toga, imali su veći osećaj zadovoljstva tri sata nakon obroka.

Voditeljka studije i nutricionistkinja, dr. Džoan Sabate, kaže: 'Sitost je važan faktor kada je u pitanju kontrola težine, jer će oni koji se osećaju zadovoljnije manje posezati za međuobrokom. Primetili smo da iako dodavanje avokada povećava unos kalorija i ugljenih hidrata tokom ručka, nije bilo povećanja nivoa šećera u krvi više nego nakon jedenja standardnog ručka. Zbog toga verujemo da je uloga avokada u kontroli šećera u krvi vredna daljnjeg istraživanja.'

Iako dr. Sabate ističe da će biti potrebno još istraživanja, rezultati nude obećavajuće temelje za buduća istraživanja da se utvrdi uticaj avokada na sitost, glukozu i insulin.

Polovina avokada sadrži oko 150 kalorija i bogata je vlaknima. Međutim, bogat je i masnoćama.

Rezultati istraživanja objavljeni su u listu Nutrition Journal.

Izvor: novimagazin/ foto: morguefile/szafirek

Pogledajte još