Svinjski grip ponovo u Srbiji

Pacijentkinja je boravila van zemlje u periodu od 29.12.2013. do 3.1.2014. godine. U kliničkoj slici obolele dominirali su visoka temperatura i kašalj, odnosno, simptomi karakteristični za ovo oboljenje.

Na teritoriji Republike Srbije beleži se niska aktivnost virusa gripa, koja se registruje i u većini zemalja evropskog regiona.

Imajući u vidu da ulazimo u period epidemijskog javljanja gripa, čemu doprinosi duži boravak u zatvorenom prostoru i skorašnji početak školske godine, neophodno je primenjivati mere prevencije: redukovanje kontakta sa obolelima i osobama sumnjivim na oboljenje, održavanje lične higijene, na prvom mestu higijene ruku i disajnih puteva, često provetravanje prostorija.

Kao osnovna mera prevencije preporučuje se vakcinacija protiv gripa. Vakcina koja je dostupna u domovima zdravlja u Republici Srbiji, pored tipa A (H1N1) virusa gripa, sadrži i tipove A(H3N2) i B virusa gripa. Sezonska trovalentna vakcina se preporučuje osobama koje pripadaju visokorizičnim grupama, odnosno osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima (uključujući pre svega šećernu bolest), poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom. Pored navedenih, vakcinacijom je potrebno obuhvatiti osobe smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, kao i zaposlene i smeštene u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost. Sezonska vakcina se preporučuje svakoj osobi starijoj od šest meseci, posebno trudnicama i gojaznim osobama, koje su identifikovane kao nove grupe rizika za obolevanje, osobama starijim od 65 godina i licima zaposlenim u javnim službama koje su u riziku.

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2–3 nedelje nakon davanja vakcine. Vakcina ne pruža stoprocentnu zaštitu, ali je potrebno napomenuti da se kod vakcinisanih u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika i da se redukuju moguće teže komplikacije. Kod kategorija stanovništva koje su u povećanom riziku, bolest može imati za posledicu i smrtni ishod zbog sekundarno nastalih komplikacija.

Prema raspoloživim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, do sada je utrošeno 80 odsto planirane količine vakcine protiv gripa za sezonu 2013/2014. godine.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.