Šta kad vam šef zadaje glavobolje?

Iako kritike i više posla nego inače nisu bili na popisu novogodišnjih želja, mnogi ih ni ove godine neće biti pošteđeni na radnom mestu. Ali pre nego što krenete da se žalite kako šef/šefica imaju nešto protiv vas (iako ne isključujemo mogućnost), možda bi trebalo da razmislite i o ovih nekoliko stvari.

1. Njegov/njen posao
Vaš posao puta hiljadu je ono kako verovatno izgleda njegov/njen dan. Čim je na toj poziciji, svakako ima više odgovornosti od ostalih, a time i posla. Vrlo često zaboravljamo kako su i šefovi samo ljudi. Ključni korak u smanjenju osećaja nervoze je: da prestanete da gubite potrebnu energiju na pronalaženje dokaza koji podupiru vašu tezu da ste vi taj ko najviše radi i da je to zato jer vas on/ona ne voli. Jedino što možete i treba da kontrolišete je kako obavljate taj isti posao. Već će vam se nekako isplatiti, budite sigurni.

2. Poverenje
Ako vas vaš nadređeni tu i tamo zatrpa s više posla, to može da bude i znak da u vas ima najviše poverenja, da će posao biti obavljen i to kvalitetno. Takođe, kritike ne moraju da budu nešto čime će se potkopati vaš rad i trud, već ono što će ga poboljšati. "Vrlo često ne razumemo da su i naši šefovi puno toga uložili da bi bili tu gde jesu. Naravno da će se okružiti ljudima koji žele i mogu da rade i na koje se mogu pouzdati, a ne onima koji zabušavaju i kukaju", piše “MSN Living”.

3. Budite svoji

Još jedan način kako ukrotiti nesigurnost na radnom mestu - budite ono što jeste. Kada vas šef pita za mišljenje, recite ono šta msilite, ne ono što bi on hteo da čuje. Njima ne treba neko ko će klimati glavom, nego neko ko ima ideje, jer nije nauka da samo takvi prolaze sve njihove testove.

Izvor: B92

Pogledajte još