Danas rođena beba začeta prokrijumčarenom spermom

Tel Aviv, Gaza - Supruga jednog palestinskog zatvorenika rodila je danas dečaka Hasana, začetog spermom prokrijumčarenom u pojas Gaze, saopštila je njena porodica.

To je bila prva uspešna trudnoća te vrste na toj palestinskoj teritoriji. Usledila je nakon nekoliko sličnih slučajeva prošle godine na Zapadnoj obali.

Ponosna majka Hana al -Zanain izjavila je Rojtersu da joj je Izrael zabranjivao da poseti muža od 2006. godine, pozivajući se na bezbednosne razloge.

Većina od 1,8 miliona stanovnika Gaze ne može da uđe u Izrael iz istog razloga, iako se to dopušta nekim trgovicima i veoma bolesnim ljudima.

Pojas kontroliše islamistički Hamas od sredine 2007. godine, kada je pobedio pristalice sekularnog umerenijg Fataha. Od tada je i izraelska blokada nad tom teritorijom pojačana i bilo je nekoliko žestokih sukoba između izraelske vojske i hamasovaca.

Porodilja je odbila da obelodani kako je sperma izneta iz zatvora, već je samo rekla da je putovanje do laboratorije u Gazi, gde ju je čekalo dvoje specijalista, trajalo oko šest sati.

Njen suprug Tamer uhapšen je tokom upada izraelske armije u grad Beit Hanun, na severu pojasa Gaze i osuđen na 12 godina zbog članstva u lslamskom džihadu.

Njegov dvadesetdvogodišnji brat Tarik, frizer po zanimanju, izjavio je da je danas heroj dobio heroja.

Izrael smatra, međutim, da su Palestinci zatočeni u izraelskim zatvorima, mnogi od njih zbog ubistva Izrelaca, teroristi, a ne heroji.

U okviru dogovora o obnovi izraelsko-palestinskih pregovora, krajem jula, Izrael je pristao da u četiri faze oslobodi 104 Palestinca koji već dugo služe zatvorsku kaznu.Do sada su oslobođene tri grupe od po 26 zatvorenika i njima se na palestinskim teritorijama priređuje svečan doček, što izraelska strana osuđuje.

Mnogi Izraelci protive se oslobađanju i zato vlada, ne bi li smirila protivnike, najavljuje širenje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i anektiranom istočnom Jerusalimu.

Zahvaljujući krijumcarenju sperme šest žena je zatrudnelo na Zapadnoj obali prošle godine, a tu praksu odobravaju i verski lideri. Doktor Salem Abu Kaizaran iz Medicinskog centra Razan u Nablusu kazao je da je od 1967. godine uhapšeno ukupno 750.000 Palestinca i da mnogi služe duge kazne.

On je objasnio da porodice pate, a da medicinski centar, u kome radi, nudi izlaz.

Palestinci ističu da su njihovi zatvorenici borci u političkoj borbi i da zaslužuju više zaštite na osnovu međunarodnog prava. Oni se pozivaju na odluku izraelske vlade iz 2006. da dopusti ubici izraelskog premijera Jicaka Rabina da začne sina, zahvaljujući bračnim posetama.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još