Kris Kristi pred sudom zbog osvete "malom Srbinu"

Tužbu je u ime šestoro građana u petak predala advokat Rozmari Arnold, i njome se traži za sada neimenovan novčani iznos za naknadu štete i suđenje pred porotom.

Afera je pre dva dana dospela u javnost, kada su mediji došli u posed mejlova i SMS poruka koje su Kristijevi saradnici razmenjivali.

U njima se vidi da je plan bio da se osvete gradonačelniku Fort Lija Marku Sokoliću, koji prethodno na izborima za guvernera nije podržao Kristija.

Zbog toga je doneta odluka da se na par dana zatvore dve od tri trake na mostu Džordž Vašington koji povezuje gradić Fort Li sa Njujorkom, što je izazvalo saobraćajni kolaps.

Kristi se juče izvinio zbog toga, rekavši da nije umešan u ceo slučaj i da nije znao šta rade njegovi saradnici, smenivši istovremeno svoju šeficu kabineta Bridžet Keli.

U jednom od mejlova se pominje da će osveta uslediti prema "malom Srbinu", pošto su za Sokolića, koji je inače hrvatskog porekla mislili da je srpskog porekla.

Guverner Nju Džersija Kris Kristi važi za jednog od vodećih kandidata republikanaca na predsedničkim izborima 2016. godine.

Izvor: Blic/ foto: AP

Pogledajte još