Nelegalne vikendice naših zvaničnika: Divlji raj za Nikolića i Bačevića

Tada lider najveće opozicione stranke Tomislav Nikolić zaobišao je zakone i bez ikakve dozvole sagradio dvospratnicu na obali Save kod Bloka 45 u Novom Beogradu.

Gradnja kuće počela je pre nekoliko godina i sagrađena je pre nego što je Nikolić postao predsednik države. Iako bivši lider naprednjaka nikada nije priznao da ima kuću na obali reke, njegove komšije u izjavi za “Blic” potvrdile su da je on jedan od vlasnika vila koje su bespravno podignute u ovom naselju.

"Toma je češće dolazio ovde dok nije postao predsednik. Sada uglavnom viđamo njegovu suprugu Dragicu, ali kad god dođe, on nam se ljubazno javi i popriča sa nama. Ništa se nije promenio od kada je izabran za šefa države. Samo ima više obaveza, pa ne može da dolazi kao ranije", ispričao nam je jedan od prvih Nikolićevih komšija.

U Nikolićevom dvorištu nalaze se još dve kuće, a komšije za jednu kažu da pripada njegovom sinu, dok je druga u vlasništvu jednog funkcionera SNS-a. Sve tri dvospratnice ograđene su visokom belom kapijom iza koje se nalazi kućica sa čuvarom. Naši sagovornici kažu da su u kuću Nikolića uložene velike pare i da je upravo on zaslužan za besprekorno uređenu okolinu.

Iako komšije tvrde da je vlasnik vile na Savi lično predsednik Srbije, njegova savetnica za medije Stanislava Pak Stanković to negira.

"Predsednik Nikolić nije vlasnik kuće na Savi"
, tvrdi ona.

Nikolić ovu kuću nije prijavio ni Agenciji za borbu protiv korupcije. U njegovoj imovinskoj karti stoji samo da je vlasnik polovine petosobnog stana od blizu 200 kvadrata, kao i da je vlasnik njiva, voćnjaka i vinograda.

Kuću na obali reke nelegalno je sagradio i Milan Bačević, ministar rudarstva i prostornog planiranja i otac Nikolićeve snaje. On je, prema priči meštana, bez dozvola objekat sagradio u blizini konjičkog kluba „Stremen” u Jakovu, na samom kraju mini vikend-naselje.

"Kada skrenete desno, videćete veliku drvenu vikendicu koja je tek izgrađena. To je ministrova, a znam za nju jer je najveća u naselju", rekao je "Blic"-ov sagovornik dok je upućivao na kuću od nešto manje od 100 kvadrata.

Ministar Bačević do danas nije odgovarao na naše pozive. Njegova portparolka nam je rekla da prvi put čuje da ministar ima vikendicu na Savi. Kako saznajemo, kao vlasnik vikendice predstavlja se ministrov sin.

Gradnja nelegalnih objekata u ovom kraju počela je još 2003. Zemljište na kojem su one sagrađene pripada JP-u „Beograd vode”. U opštinama Novi Beograd i Surčin navode za „Blic” da oni ovde nemaju nikakvu nadležnost i da je odgovornost na ovom javnom preduzeću.

Niko od vlasnika kuća koje smo pomenuli nije podneo zahtev za gradnju niti za legalizaciju. Ipak, to bi bio uzaludan posao, jer se ove kuće zbog prirode zemljišta i mogućih poplava ne mogu ni legalizovati.

Izvor: Blic/ foto: Beta/Nenad Petrović

Pogledajte još