Najpoznatija internet mozgalica je ponovo aktuelna, da li možete da je rešite?

Ovogodišnje takmičenje je najavljeno preko Twittera, fotografijom uz koju je išla sledeća poruka: "Pozdrav. Prosvetljenje je nad vama. Vaše hodočašće je počelo. Prosvetljenje čeka. Srećno. 3301." ("Hello. Epiphany is upon you. Your pilgrimage has begun. Enlightenment awaits. Good luck. 3301.").

Ovogodišnja zagonetka već izgleda izuzetno teško, a zahteva poznavanje OutGuess-a, kompleksnog alata za steganografiju.

(old_image)

Prethodna takmičenja su ljude vodila kako na mentalno, tako i na fizičko putovanje, bacajući svetlo na sajber-pank literaturu, anglo-saksonske rune i rad okultiste i mađioničara Alistera Kroulija.

Spekulacije o tome ko se nalazi iza zagonetke su sve jače, kako se takmičenje zahuktava i privlači sve više publiciteta. Neki smatraju da se radi o kriminalnoj organizaciji u potrazi za regrutima, drugi misle da se radi o startapu koji pokušava da predstavi novu kriptovlutu, a možda čak i banku....

Cicada zagonetka je intrigirala mnoge, od kako se pojavila 2012. godine, a stvorena je i Cicada Wiki stranica, na kojoj se postavljaju značajni vodiči i naznake u vezi sa postavljenim zagonetkama.

Oni koji rešavaju zagonetku su već postavili prve naznake rešenja. Nepoznat broj ljudi je kompletirao prva dva testa, koji vode do adrese na "tamnom netu".

B.J.

Pogledajte još