Valjevci pomogli Užičanima: Donirali 1,3km cevi za vodosnabdevanje

0

Pomoćnik gradonačelnika u Valjevu Selimir Manojlović izjavio da su Valjevci danas pomogli Užičanima sa oko 1,3 kilometra cevi za cevovod od Zlatibora do Užica.

Manojlović je za agenciju Beta kazao da je to deo zaliha specijalnih cevi iz Turske kojima se gradi regionalni cevovod od Fabrike vode Gradskog vodovoda na Pećini ka Lajkovcu i Lazarevcu, odnosno Mionici, u okviru budućeg hidrosistema Rovni na reci Jablanici.

“Mi ovde gradimo 11,2 kilometra tog cevovoda, kao i vezu od brane Rovni i izvorišta Paklje do Fabrike vode na Pećini, a isti je izvođač radova – užičko Jedinstvo”, rekao je Manojlović.

Dodao je da problem vodosnabdevanja Užica urgentan, te da ni jednog trenutka nije bilo sporno da treba pomoći. Te cevi će kasnije biti vraćene Valjevu.

Radove sa 8,1 milion evra finansira Evropska unija (EU), dok je dodatnih 500 miliona dinara svojevremeno obezbeđeno iz NIP-a.

Pored Valjeva i okolnih sela vodom sa akumulacije Rovni snabdevaće se Mionica, Ub, Lajkovac i Lazarevac, a obezbediće se i tehnička voda za hlađenje turbina buduće termoelektrane-toplane Kolubara B, u Kaleniću kod Uba.

Ta hidroakumulacija, koja dugoročno rešava problem vodosnabdevanja više od 200.000 stanovnika, gradi se od 1988. godine, a uloženo je preko 70 miliona dolara.

Foto: ilustracija/BETAPHOTO/OMS/GRAD SABAC/DS
Izvor: B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.