Al Abar sledeće nedelje razgovara sa Vučićem o ulaganju u "Beograd na vodi"

Foto: Wikipedia

Investicioni fond Mohameda Al Abara spreman je da finansira projekat "Beograd na vodi", rekao je Karlovčan Tanjugu, dodajući da će detalji tih ulaganja biti dogovoreni na predstojećem sastanku.

Kako je objasnio, Al Abar sa timom trebalo bi da stigne u Beograd u petak, 17. januara, a narednog dana će biti organizovani sastanaci. Tim će boraviti u Beogradu nekoliko dana.
Al Abar je jedan od najvećih investitora na svetu, a medju najpoznatijim projektima koje je finansirao je kula Burž Kalifa u Dubaiju, ali i drugi infrastrukturni projekti u UAE.

Projektom "Beograd na vodi" planirano je da se na površini od 90 hektara izgrade hoteli, sportske i kulturne zone, komercijalni prostor, kao i veliki mol koji bi trebalo da bude najveći na Balkanu. Planirane su i velike zelene površine.

Za sprovođenje projekta potrebno je izmeštanje železničke i autobuske stanice.
Karlovčan kaže da je 90 odsto Master plana završeno i da će ostatak biti takođe utvrđen na sastanku sa delegacijom iz Abu Dabija.

"Sa Al Abarom dolazi ekipa od 10 ljudi koji će sa nama i sa nadležnim institucijama definisati ostatak plana", naveo je on.

Nakon završetka, taj Master plan će u februaru biti na javnom uvidu, koji će trajati oko 30 dana.
Početak izgradnje se, nakon dogovora dve države, kako dodaje, može očekivati u septembru ove godine.

Prema njegovim rečima, procenjeno je da bi na tom projektu, koji je planiran da traje oko šest godina, moglo da bude uposleno oko 200.000 ljudi.

Projekat bi bio podeljen u tri faze. U prvoj bi se radilo izmeštanje savskog priobalja, kraj desne obale Save, u drugoj izmeštanje srednjeg dela, a potom i izmeštanje oboda Savske i Karađorđeve ulice.

Direktor projekta, Srđan Rupar, rekao je Tanjugu da je ideja o realizaciji projekta, odnosno o ureenju desne obale Save na potezu od Brankovog mosta do ulaska u Beogradski sajam, lansirana pre dve godine, a o projektu se govorilo u tadašnjoj izbornoj kampanji.
Zona je ograničena obalom Save i ulicama Savskom i Karađorđevom.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, ranije je izjavio da je Al Abar, vlasnik kompanije Emar propertiz (Emaar properties) spreman da za početak uloži 3,1 milijardu dolara u "Beograd na vodi".


Blic

Pogledajte još