Ovo su omiljene knjge najvećih svetskih diktatora

Foto: AP

"Generalu Pinočeu nisu su se divili zbog njegove pameti", piše Njujork Tajms, "jednom je čak pomešao državu Vašington sa glavnim gradom SAD". Ipak ovaj diktator iza sebe je ostavio biblioteku na kojoj bi mu pozavideli mnogi.

Na policama ove biblioteke nema mnogo poezije i fikcije, Pinoče je bio zaluđen istorijom Čilea, pa se u zbirci nalaze zatvorski dnevnici Bendžamina Mekena iz 19. veka, Marsističke teorije filozofa Antonija Gramšia ali i knjige o životu Napoleona, koji mu je bio idol.

Možda će vas iznenaditi literarni ukus pojedinih diktatora, donekle on pruža uvid u njihovu "ljudsku" stranu, za koju mnogi opravdano misle da ne postoji.

Hitler je "mozgao" uz Šekspira

Hitler se rado upuštao u razmišljanja kao što su "Biti ili ne biti", ili "Šta je Hekuba njemu, ili on Hekubi...", zapisao je Timoti Ribak, autor "Hitlerove privatne biblioteke".

U njegove omiljene knjige spadaju i "Poslednji Mohikanac" i "Don Kihot".

Staljin je voleo Bulgakova

Ruski satirista i dramski pisac Mihail Bulgakov najpoznatiji je po knjizi Majstor i Margarita, ali Staljinu je omiljen bio roman "Bela Garda", u kojm pisac opisuje sudbinu ukrajinske porodice u vreme Građanskog rata u Rusiji.

Ugo Čaves je čitao Ezekijela Zamora

Biografija venecuelanskog vojnika i lidera znatno je uticala na Čaveza. Ovu knjigu zajedno sa radovima Lenjina, Marksa i Mao Ce Tunga, diktator je pronašao kao mladić u napuštenom zarđalom automobilu socijalističkih gerilaca.

Ajatolah Ali Hamnej voli dela Viktora Igoa

Vođa Irana, je pre 10 godina, u intervjuu za državnu televiziju izjavio "da su "Jadnici" Viktora Igao najbolja knjiga napisana u istoriji čovečanstva". Dodao je da "'Jadnike' vidi kao knjigu o sociologiji, kritci, božanstveno delo i knjigu ljubavi i osećanja."

Kim Džon vlada uz Hitlera

Prošlog leta severnokorejski vođa navodno je uručio visokim zvaničnicima primerke Hitlerovog dela Majn Kampf. Mnogi eksperti ovakav potez su protumačili kao vid zastrašivanja.

J.Radovanović
Pogledajte još