Šumadijski dani šljive

Kragujevac - Privredno-turistička manifestacija pod nazivom Šumadijski dani šljive prvi put će tokom narednog vikenda, od 31. jula do 2. avgusta, biti organizovana u varošici Stragari, na obroncima planine Rudnik. Stragari su, inače, dislocirana mesna zajednica grada Kragujevca. 

U šumadijskim selima godišnje se proizvede oko 14.000 tona voća, od čega 10.000 tona šljive. Najveći proizvođači i prerađivači šljive u ovom delu Srbije locirani su upravo u Stragarima i obližnjim selima Masloševo, Ćumić i Kotraža. 

Otuda će Skupština grada Kragujevca biti generalni pokrovitelj predstojeće manifestacije posvećene šljivi na kojoj će, pored poljoprivrednika, učestvovati i naučni radnici, prerađivači šljive, trgovci...

U okviru Šumadijskih dana šljive biće organizovano više pratećih programa, među kojima su naučna predavanja i seminari, takmičenja u pečenju rakije i kuvanje pekmeza i slatkog od šljiva. 

U Stragaraima očekuju da će predstojeća manifestacija doprineti razvoju seoskog i drugih vidova turizma u tom mestu i njegovom neposrednom okruženju na padinama planine Rudnik. 

Ovo tim pre što Stragari sa okolinom raspolažu bogatim prirodnim resursima i brojnim kulturno-istorijskim znamenitostima. Stragari, između ostalog, imaju banju, visoko cenjeno lovište Srebrnicu i srednjovekovne manastire Voljavču, Blagoveštenje, Petkovicu i Nikolje. 

Izvor: Danas
28. jul

Pogledajte još