Zbog čega je masturbacija zdrava

O masturbaciji se dosta polemiše. I dok se jedni zalažu da je u pitanju “đavolja rabota”, drugi je smatraju odličnom prilikom da se što bolje upoznaju sa svojim telom i poboljšaju svoje buduće igre pod čaršavima. Bilo da ste pripadnik jedne ili druge grupe, strčnjaci savetuju da to radite što češće. Razloga je mnogo, a ukoliko budete poslušali ovaj savet, na neke zdravstvene poteškoće možete slobodno da zaboravite.

Štiti od raka
Australijska studija 2003. pokazala je kako muškarci koji ejakuliraju više od pet puta nedeljno imaju za trećinu manje šanse za oboljenjem od raka prostate. Šanse za rak prostate koje uzrokuju nakupljeni toksini u urogenitalnom traktu smanjuju se redovnom masturbacijom.

Pomaže u održavanju čvrstine penisa
S godinama se gubi tonus mišića, uključujući i onih u penisu. Redovan seks ili masturbacija jača mišiće na dnu karlice te se tako sprečava erektilna disfunkcija.

Pomaže da budete izdržljiviji

Redovnom masturbacijom efikasno se sprečava prerana ejakulacija. Ako ste previše uzbuđeni, masturbacija pre seksa pomoći će vam da zadržite kontrolu. Stručnjaci preporučuju da i tokom masturbacije pokušate da odložite orgazam i tako produžite trajanje. Ujedno napominju da mnogi muškarci u samo mesec dana mogu efikasno da produžite vreme do orgazama. Vežbom do savršenstva, zar ne?

Jača imunitet
Ejakulacija povećava nivo hormona kortizola. Kortizol, koji obično ima lošu reputaciju kao hormon izazvan stresom, zapravo u malim dozama pomaže da održite i zadržite dobar imunitet. Stoga masturbacija može da stvori savršene uslove za jačanje imunog sistema.

Poboljšava raspoloženje

Masturbacijom se izlučuju neurohemikalije koje podstiču dobro raspoloženje, poput dopamina i oksitocina. U pitanju su hormoni koji podižu raspoloženje i podstiču zadovoljstvo. Orgazam je najveći prirodni izvor izlučivanja dopamina. Skenirani snimak mozga osobe u trenutku orgazma izgleda poput skeniranog snimka mozga zavisnika o heroinu, kažu stručnjaci.

Izvor: 24sata

Pogledajte još