Blic: Supruga šefa BIA otkrila ubice Ćuruvije

"Olivera Antonić, koja je u vreme ubistva bila operaterka DB, a kasnije supruga Gorana Živaljevića, bivšeg zamenika direktora BIA, otkrila je istražnim organima da je stan Ćuruvije prisluškivan i nakon njegove smrti. Ona je rekla i da su početkom NATO bombardovanja, u martu 1999, promenjeni operativci koji su ranije pratili novinara", kaže izvor “Blica”.

Organizator
Milan Radonjić je osuđen na osam godina zatvora zbog napada na Draškovića u Budvi.
Presuda je poništena i sada mu se ponovo sudi.
Tereti se da je organizovao odlazak pripadnika tajne službe u Budvu da snime stan lidera SPO.

Ovo svedočenje upotpunilo je ranije iskaze i na osnovu svih njih je izveden zaključak da je tim ubica organizovao Radonjić (55). On je, po preporuci Mire Marković, postavljen za šefa beogradskog DB 4. aprila 1999, sedam dana pre ubistva vlasnika „Dnevnog telegrafa“. Prvo Radonjićevo naređenje je i bilo da se Ćuruvija prati.

Olivera Antonić (43) je radila u Sedmom odeljenju (za prisluškivanje) beogradskog Centra DB na poslovima reproduktera, odnosno bila je zadužena za pisanje zapisnika sa prislušnih traka. Na dan Ćuruvijinog ubistva, 11. aprila 1999, pravila je zapisnike razgovora iz stana novinara nakon zločina.

"Naređenje o prisluškivanja nakon ubistva izdao je Radonjić. Njega je interesovalo koga porodica i prijatelji Ćuruvije okrivljuju za ubistvo i da li oni imaju neki trag"
, tvrdi sagovornik Blica.

Diplomate u Zagrebu

Olivera Antonić je kasnije postala supruga Gorana Živaljevića, koji je u vreme ubistva Ćuruvije bio načelnik Prvog odeljenja za kontraobaveštajne poslove Centra DB u Beogradu, zatim je pred ubistvo premijera Zorana Đinđića imenovan za zamenika direktora BIA. Sada su zajedno u Zagrebu, gde je Živaljević diplomatski predstavnik BIA.

Olivera Antonić je svedočila februara 2001, kada je rekla da je 11. aprila, radeći u noćnoj smeni, obrađivala razgovore iz stana Ćuruvije. O razgovorima je obaveštavala Radovana Božovića, načelnika Trećeg odeljenja.

Ona je ispričala i da se kasnije srela sa kolegom Predragom Gikićem (51), koji je do NATO bombardovanja bio zadužen da obrađuje sve podatke Ćuruviji koji stižu sa terena. Olivera Antonić mu je odmah rekla da praćenje Ćuruvije nije prestalo početkom bombardovanje već se samo nastavilo. Gikić se tada iznenadio, pa su otišli da obaveste Veselina Lečića, tada zamenika načelnika beogradskog Centra DB. Lečić je, sada, među optuženima za pobunu JSO.

S druge strane, Gikić je pre bombardovanja svoje izveštaje o Ćuruviji podnosio Stevanu Basti, u to vreme zameniku načelnika Trećeg odeljenja beogradskog Centra, koji je od juna 1998. bio „koordinator ad hok formirane grupe za analiziranje izveštavanja srpske štampe o događajima na KiM”. Basta je, međutim, i posle povlačenja Gikića, a postavljanjem Radonjića, bio i dalje uključen u praćenje Ćuruvije. Basti se, inače, sudi sa Radonjićem i Ratkom Romićem da su pomagali u atentatu na Vuka Draškovića u Budvi.

Izvor: Blic

Pogledajte još