Sutra u ponoć počinje Nova godina po Julijanskom kalendaru

Nova godina po Julijanskom kalendaru biće, prema najavama, obeležena u više gradova u Srbiji, u prestonici je, za sada, izvesno da će biti dočekana u restoranima, klubovima i kafanama i vatrometom iznad Hrama svetog Save, ali ne i da će biti organizovanog dočeka na gradskim trgovima.

Starešina Hrama Svetog Save Radivoje Panić rekao je da će sutra, u 23.30, u tom Hramu biti održano blagodarenje za prošlu i moleban za iduću godinu.

On je istakao i da će u ponoć početak Nove godine, tradicionalno, biti obeležen vatrometom i crkvenim zvonima sa Hrama.

Grad Beograd će u ponedeljak, 13. januara, na platou ispred Skupštine grada, od 14 do 20 časova, pokloniti najmlađima program radi obeležavanja pravoslavne Nove godine, izjavila je Tanjugu pomoćnica gradskog sekretara za privredu zadužena za turizam Tijana Maljković.

Ona je rekla da će manifestaciju, koju organizuje Privremeni organ grada Beograda, u 14 časova, otvoriti njegov predsednik Siniša Mali i naglasila da je Grad za ovaj događaj odvojio skromna novčana sredstva, ali da je sadržaj veoma bogat i raznovrstan.

Centralni program obuhvata nastup dečjih horova, dečijeg rokenrol benda, klovnova, animatora, srpskih vitezova, kao i glavnu dečju predstavu u 17 časova “Sportakus spasava sport u Srbiji”.

Grad Novi Sad će organizovati doček Nove godine po Julijanskom kalendaru na centralnom gradskom trgu, a u programu će nastupiti Zzeljko Joksimović, Nataša Bekvalac, Jelena Tomašević i Nikola Rokvić.

Ana Kokić i Željko Šašić pevaće za srpsku Novu godinu u Zaječaru, a u Čačku Dženan Lončarevcih i trubači.

Načelnik odeljenja za proučavanje narodne kulture Etnografskog muzeja u Beogradu Vesna Marjanović rekla je da se 14. januara, po novom kalendaru, slavi Sveti Vasilije ili u narodu mali Božić.

“Srpska, ruska, jermenska, svetogorska pravoslavna crkva i dalje Novu godinu, 1. januar, slave po starom Julijanskom kalendaru”,
rekla je Marjanović.

Ona je navela da se Nova godina po starom kalendaru u Srbiji obeležava onako kako se obeležava i Božić, jer je narod, društvo, bilo vezano za prirodu i imanje i ritualima orjentisano na dočekivanje Nove godine, odnosno, novog leta i vegetacije.

Prema njenim rečima, u prošlosti, u vreme kada priroda miruje, bile su pojačane religijske aktivnosti pa su svi sitni rituali koje je narod primenjivao na Badnji dan i Božić sprovođeni i 13, odnosno 14. januara po novom kalendaru, odnosno za Novu godinu.

“U narodu ćete i danas, pogotovo u selima, čuti da kažu da čekaju mali Božić”,
rekla je Marjanović dodajući da je većina društava napustila stari kalendar.

Ona je istakla da su pojedina pravoslavna društva – Bugari, Rumuni, Grci prešli na reformisani Julijanski kalendar i da fiksne praznike, kao što je Božić, slave po novom, a sve što je vezano za Uskrs i pokretne praznike po starom kalandaru.

Marjanović je podsetila i da je stari kalendar usvojen pred novu eru, da ga je usvojio Gaj Julije Cezar koji je i po prvi put uveo 12 meseci.

Izvor: Blic, foto: Beta/Miloš Miškov