Lekoviti vampiri

Pljuvačka jedne vrste slepog miša zvanog "vampir" može predstavljati moćno sredstvo u poboljšavanju cirkulacije krvi i zalečivanju ožiljaka koje je na mozgu pacijenta ostavio moždani udar

Jedna mala nemačka biotehnološka kompanija saopštila je da je iz pljuvačke slepog miša-vampira izdvojila supstancu koja je u središnjoj fazi ispitivanja delovanja na pacijente koji su preživeli moždani udar dala obećavajuće rezultate i najavila da će lek za široku primenu biti dostupan u naredne četiri godine.

Firma "Paion Gmbh" u saopštenju na svom veb-sajtu tvrdi da je novi preparat pod imenom "desmoteplase" u znatnoj meri poboljšao cirkulaciju u delovima mozga pacijenta koji je preživeo moždani udar. Rezultati su sakupljeni posle druge faze ispitivanja na pacijentima u 12 zemalja.

Lek se takođe pokazao bezbednim jer je u eksperimentalnoj fazi kliničkog istraživanja zaustavio krvarenje u mozgu u 90 od 100 pacijenata. Moždano krvarenje je najčešće smrtonosna neželjena komplikacija u toku intervencije da se razbije ugrušak krvi u krvnom sudu.

Firma je naglasila da je lek pokazao izuzetnu efikasnost kad se pacijentu da čak devet sati posle moždanog udar za razliku od sada najpoznatijeg leka "t-PA", plazminogenog aktivatora, kojeg pravi farmaceutski gigant "Genentech" i koji se mora primeniti najduže tri sata posle udara.

Desmoteplase je genetski modifikovana verzija proteina koji se nalazi u pljuvački slepog miša-vampira (Desmodus rotundus) koji mu omogućava da iz žrtve slobodno i bez prepreke isisa krv jer onemogućava stvaranje ugruška i brzu koagulaciju.

Moždani udar se događa kad ugrušak blokira snabdevanje mozga krvlju i naučnici ubrzano tragaju da iz ispljuvka životinja koje sisaju krv žrtve, kao što su slepi miševi, pijavice ali i insekti poput krpelja, buva, stenica i komaraca, izdvoje supstancu koja bi pomogla  uklanjanju ugruška.

Naučnici polaze od jednostavne logike: "zašto ono što je dobro za slepog miša-'vampira' ne bi bilo korisno i za čoveka"?

Desmodus rotundus je majušan slepi miš, u proseku osam santimetara dugačak, i hrani se isključivo krvlju žrtve. Potrebno mu je 50 grama krvi dnevno za održavanje životnih funkcija a dobija je tako što oštrim zubima probije kožu goveda ili konja i tako isisa "dnevni obrok".

Međutim, stvaranje ugruška u toku hranjenja moglo bi značiti osudu na smrt glađu jer isisavanje krvi traje oko 30 minuta pa "vampir" stvaranje ugruška onemogućava stalnim "ubrizgavanjem" pljuvačke zasićene desmotoplasom.

Firma "Paion" je u prekliničko ispitivanje ubacila supstancu pod imenom "pallidipin" dobijenu iz insekta latinskog imena "triatoma pallidipennis" koji bi jednog dana takođe mogla biti nezamenljiv lek koji će sprečavati da se moždani ili srčani udari ponove.

Firma se nalazi u gradu Ahen u blizini nemačko-belgijske granice i sada grozničavo traga za partnerima koji će finansijski podržati dalja istraživanja, usavršavanja i komercijalizaciju preparata.

"Nalazimo se u fazi pregovora sa velikim farmaceutskim i biotehnološkim firmama jer smo u potpunosti zaštitili preparate i dobili pravo na svetsku distribuciju ali nam je neophodno da u 2004. godini obezbedimo finansijskog i poslovnog partnera" - saopštili su iz firme "Paion".

Ova kompanija stara je nešto više od pet godina, ima 49 zaposlenih i budžet od 45 miliona evra ali njen menadžment procenjuje da će za uspešno okončavanje istraživanja i pojavljivanje leka na tržištu biti potrebno uložiti najmanje 40 miliona evra.

(FoNet)

Pogledajte još