Danas sahrana bivšeg izraelskog premijera Ariela Šarona

0

Šaron će biti sahranjen na svom ranču Javor, u pustinji Negev na jugu Izraela, a sahrana će biti otvrena za javnost, na zahtev Šaronovih sinova Gilada i Omrija.

Prethodno će se održati komemoracija u Knesetu počev od 9,30 sati, na kojoj će govoriti Peres, premijer Benjamin Netanijahu, predsednik Kneseta Juli Edelštajn, američki potpredsednik Džo Bajden i bivši britanski premijer Toni Bler, kako je očekuje.

Šaronovi sinovi će izgovoriti molitvu za mrtve – kadiš za svog oca. Na komemoraciju će takodje doći ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i njegov nemački kolega Frans Valter Štajnmajer i češki premijer Jirži Rusnok.

Posle ceremonije pogrebna procesija i vojni konvoj krenuće ka ranču, gde će Šaron biti sahranjen u 14 sati kraj svoje pokojne supruge Lili, uz vojne počasti. Na putu za ranč procesija će se zaustaviti u Latrunu, gde će se održati specijalna komemoracija Generalštaba izraelske vojske za bivšeg generala Šarona.

I ova ceremonija će biti otvorena za javnost. Policija će razmestiti 800 oficira, graničnih policajaca i dobrovoljaca da obezbedjuju sahranu.

Oni će biti rasporedjeni u tri kruga oko mesta sahrane, koja je označena kao nacionalni dogadjaj i nazvana “anemone”, po cveću koje raste na brdu gde će Šaron biti sahranjen.

Prvi krug će biti najbliži grobu i kroz njega gradjani neće moći da prodju. On će štititi Šaronovu porodicu, političare i članove bezbednosnog establišmenta.

Drugi krug će sre protezati desteine metra odatle i biće otvoren za javnost. Procenjuje se da će moći da primi oko 10.000 ljudi. Policija je saopštila da je spremna i za mogućnost terorističkog napada.

Još na vest o Šaronovoj smrti u subotu podginuta je pripavnost hitne pomoći i njena vozila i helikopter će pratiti pogrebnu procesiju od Jerusalima do ranča.Vojna policija biće razmeštena kraj naselja oko pojasa Gaze, navode izraelski mediji.

Šaron je umro u 86-oj godini nakon što je punih osam godina bio u komi, u koju je pao posle moždanog udara i nikada se nije povratio.

Foto: Beta/ AP Photo/Tsafrir Abayov
Izvor: B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.