Nova scena Teatra Marinski po kanadskom projektu

SANKT PETERBURG, 29. jula 2009. (Beta-AFP) - Nova scena Teatra Marinski u Sankt Peterburgu, čija je izgradnja odložena posle raskida ugovora sa francuskim arhitektom Dominikom Peroom, biće urađena po jednom kanadskom projektu.

"Ruski građevinski biro KB ViPS - koji je predstavio projekat kanadske arhitektonske kancelarije Dajamond&Šmit arkitekts - pobedio je na konkursu za proširenje Teatra Marinski", kazao je ruski ministar kulture Aleksandar Avdejev. "Veoma sam zadovoljan što je odluka doneta i što je period neizvesnosti okončan", rekao je glavni dirigent i direktor ruskog pozorišta Valerij Gergijev.

Novo zdanje biće izgrađeno do kraja 2011, a budžet projekta iznosi 300 miliona rubalja. Izgradnja nove sale prvobitno je trebalo da traje do 2008. Dominik Pero, koji je 2003. pobedio na međunarodnom konkursu za proširenje Teatra Marinski, odustao je od tog projekta kada su ruske vlasti u januaru 2007. raskinule ugovor s njim pošto su, pored ostalog, "imale sumnje u stabilnost" budućeg zdanja. Pero je te optužbe nazvao "grotesknim".

Pogledajte još