Skandal uoči Olimpijskih igara u Sočiju: Ukradeno 18 milijardi dolara

Švajcarski član Međunarodnog olimpijskog odbora javno je rekao ono što veliki broj Rusa odavno sumnja. Predstojeći sportski događaj u Sočiju potresaju korupcionaške afere, pa se procenjuje da je trećina budžeta od 55 milijardi dolara potrošena na podmićivanje pohlepnih državnih službenika.

"Izgleda da je korupcija u Rusiji uobičajena stvar. Prema našim procenama, pronevereno je oko 18 milijardi dolara iz budžeta za izgradnju i razvoj",
rekao je Kasper za švajcarsku radio-stanicu.

Istraživanje je pokazalo da su troškovi za izgradnju objekata tri puta veći nego bilo gde u svetu.

"Ispada da je Soči skuplji od Letnjih olimpijskih igara u Pekingu 2008, koje su bile mnogo veće, a koštale su 40 milijardi",
upozorio je Kasper i dodao da bi suma od 55 milijardi “mogla da uplaši potencijalne organizatore budućih igara”.

Prema rečima Borisa Nemcova, bivšeg vicepremijera i autora studije o korupciji, Međunarodni olimpijski komitet ne deluje zainteresovano za alarmantne podatke.

"Iako su činjenice široko dostupne, nismo dobili konkretan odgovor. Komitet smatra da je sve u redu, a ako korupcija zaista postoji, ona je problem države domaćina, a ne njihov. Korupcija, uništavanje životne sredine i kršenja ljudskih prava potpuno se ignorišu"
, kaže Nemcov.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev 2010. je naredio istragu o proneveri novca za izgradnju olimpijskih objekata, ali ona nije daleko odmakla. Putin je pre godinu dana smenio Ahmeda Bilalova, čelnika Ruskog olimpijskog odbora, zbog prekoračenja troškova izgradnje skijaških skakaonica za skoro 700 odsto.

Uhapšeni teroristi
Petorica članova zabranjene militantne grupe uhapšena su u subotu u gradu Nalčik na jugu Rusije, gde je pronađen paket sa bombama ručne izrade i municijom, saopšteno je iz Nacionalnog komiteta Rusije za borbu protiv terorizma (NAC). Nalčik, u podnožju Kavkaza, udaljen je oko 300 kilometara od Sočija. Zbog pretnji islamista napadima tokom igara, ruske vlasti pojačale su bezbednosne mere širom zemlje, nakon što su 29. i 30. decembra u samoubilačkim bombaškim napadima u Volgogradu poginula 34 lica.

Izvor: Blic/ foto: AP/Dmitri Lovetsky

Pogledajte još