Kako da izbrišete znake starenja u 8 koraka

Godine neminovno ostavljaju trag na koži. Ipak, najviše smeta kada tragove starenja vidimo na licu. Bore se najčešće prvo pojavljuju oko očiju, takozvane smejalice, ali i oko usana, na čelu i obrazima. Danas postoje mnoge estetske procedure koje mogu da „ispeglaju“ nabore na licu, ali ne treba zaboraviti da i u prirodi postoje moćni saveznici mladolikog izgleda. Za početak, izaberite kremu za lice koja najviše odgovara vašem tipu kože i redovno je mažite. Tako ćete pomoći koži da zadrži dovoljnu količinu vlažnosti koja je potrebna za spečavanje ili umanjivanje bora. Negovanjem, koža se pravilno hrani, a pilingom se odstranjuju mrtve ćelije.

1. ODMOR - da biste sprečili pojavu bora, morate dovoljno da spavate. Dok spavate, organizam luči više hormona, pa će i koža biti elastičnija i odmornija.

2. SUNCE - jedan od najvećih krivaca za pojavu bora. Ljudi koji vode računa koliko vremena borave na suncu imaju znatno manje bora nego oni koji se preterano sunčaju. Takođe, veoma je važno da se tokom cele godine koriste zaštitne kreme. Najbolje bi bilo da se u ovom manje sunčanom periodu lice štiti kremom koja ima faktor SPF 15 ili veći. Poželjno je da preparat ima titanijum-dioksid ili cink-oksid jer oni dobro blokiraju UVA zrake.

3. VITAMINI - utrljajte vitamin E direktno na mesta gde su bore najizraženije. Vitamin A pomaže obnavljanje kože i skidanje površinskog sloja. Takođe stimuliše obnavljanje kolagena koji čini kožu zategnutom. Kada kupujete kremu, obratite pažnju da li sadrži neke derivate ovog vitamina kao što su retinol, retin A i tazoroten.

4. ISHRANA - jedete što više ribe jer sadrži belančevina koje učestvuju u regeneraciji kože, a masne kiseline joj vraćaju mladost i smanjuju rizik za nastanak bora. U jelovnik bi trebalo uvrstiti i dosta sirovog voća i povrća jer sadrže antioksidanse koji vraćaju koži mladost. Recimo, papaja je zahvaljujući vitaminu C, karotenu, esencijalnim mineralima i enzimima odlična za hidrataciju i čišćenje kože. Redovnim korišćenjem ova namirnica će posvetliti kožu i ukloniti fleke izazvane starenjem. Avokado je najbolji prirodni izvor vitamina A, B, D i E, čini kožu gipkom, a sadrži i zdrave masti koje učestvuju u hidrataciji lica. I med se koristi za negu lica, jer sadrži materije koje obnavljaju kožu.

5. MASAŽA - opustiće mišiće lica i poboljšati cirkulaciju što će povoljno uticati na elastičnost kože i smanjenje bora. Za masažu mogu da se koriste neke kreme, ali i maslinovo ulje, koje se nežnim pokretima prstiju utrljava od sredine lica ka spolja.

6. VEŽBANJE - i mišićima lica treba redovna vežba da bi ostali zategnuti i čvrsti:
- širom otvorite oči i zategnite sve mišiće lica. Pomerajte oči levo-desno, a posle pet sekundi opustite lice. Vežbu ponovite tri do pet puta.
- stavite ruke na obraze, malo ih pritisnite, a usne namestite kao da izgovarate slovo U. Zadržite ovaj položaj 10 sekundi. Uradite deset ponavljanja.
- iznad gornje usne nežno kažiprstima obe ruke pravite male krugove od sredine ka krajevima usana. Vežbu ponovite nekoliko puta.

7. ŠMINKA - može da ubrza stvaranja bora, jer se uvlači u pore i ne dozvoljava koži da diše. Zato pre spavanja obavezno treba očistite lice i uklonite šminku i nečistoće koje su se tokom dana nataložile na licu. I ne preterujte sa pilingom. Grubu rukavicu za uklanjanje izumrlih ćelija sa kože treba upotrebljavati samo jednom nedeljno i to isključivo u kombinaciji sa specijalnim gelom za omekšavanje. Umesto rukavice, može da se koristi i neka blaga krema za piling osetljive kože.

8. MASKE - znakove starenja možete ukloniti ili ublažiti maskama koje se lako pripremaju:
- sa medom: dobro pomešati dve kašike meda i dve kašike mleka. Namažite po licu, vratu i dekolteu i držite 10 minuta, pa isperite mlakom vodom.
- od papaje: oljuštite je i tapkajući nanesite na lice. Otvara pore i licu daje svež izgled.
- sa žumancetom: u posudi izmešajte kašiku kreme za lice i jedno žumance. Namažite četkicom na lice, vrat i dekolte. Držite 10 minuta pa uklonite maramicom i isperite toplom vodom. Ova maska se preporučuje i za uklanjanje fleka i mrlja.
- sa maslinovim uljem: u posudi izmešati sok i izrendanu koru od jedne pomorandže i kašiku maslinovog ulja. Dobijenom smesom izmasirati lice, dekolte i vrat. Nakon pet do 10 minuta isprati toplom vodom.
- od avokada: očišćen avokado izgnječiti i čistim prstima utrljati na lice. Nakon 10 minuta isprati mlakom vodom.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još