Udruženja boraca Srbije peti dan štrajkuje glađu

Štrajkače tri puta dnevno obilaze lekari valjevske bolnice, a danas "su se prvi put pojavile naznake da bi s borcima mogli da razgovaraju nadležni iz Beograda", rekao je predstavnik tog Udruženja Ljubomir Bradić.

On je rekao i da borci neće odustati od svojih zahteva niti od štrajka glađu, ali i da su spremni na dogovore sa nadležnima.

Bradić se zahvalio episkopu Srpske pravoslavne crkve Milutinu koji ih je obišao, a koji i kako je naveo i danas razgovara sa lokalnim vlastima u cilju organizovanja sastanka sa predstavnicima države.

On je naveo i da su borci, što se tiče i isplate ratnih dnevnica spremni da se dogovore sa nadležnim i o dinamičnim i načinima isplate, jer ne žele ni u tom segmentu da budu protiv svoje države.

Glađu štrajkuje 12 predstavnika Udruženja među kojima i Nebojša Milenković koji je juče sebi odsekao prst na ruci, a danas je jedan od štrajkača zbog povišenog šećera završio u bolnici.

Oni traže, između ostalog i da vlada donese uredbe kojom bi se omogućila isplata dnevnica kao i da mogu da overe zdravstvene knjižica, samo uz potvrdu da su učestvovali u ratnim sukobima.

Uz zahtev da deca palih boraca i invalida ne mogu biti proglašena za tehnološki višak, borci traže, između ostalog i donošenje zakona kojim bi se uredila kompletna problematika vezana za učesnike ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Predsednik Udruženja boraca opštine Ivanjica i učesnik štrajka, Miodrag Bogdanović izjavio je danas da će sutra u podne veterani u više gradova u Srbiji, između ostalog i u Ivanjici, organizovati skupove podrške borcima koji u Valjevu štrajkuju glađu.

Izvor: Blic

Pogledajte još