Sindikati traže povlačenje tri zakona - o radu, privatizaciji i stečaju

Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS)

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjeni granski sindikati (UGS) Nezavisnost zatražili su povlačenje izmena Zakona o radu i predloga zakona o privatizaciji i o stečaju uz pretnju protestima.

Kako se navodi u saopštenju oba reprezentativna sindikata u Srbiji, rešenjima predloženim u tim zakonima pripremljen je teren za otpuštanje više desetina hiljada radnika u industrijskom sektoru, uz znatno umanjenje prava zaposlenih u slučaju otkaza i ignorisanje sindikata.

(old_image)
Branislav Čanak, predsednik UGS "Nezavisnost"

Sindikati pored povlačenja zakona traže i da budu ravnopravno uključeni u celokupan postupak zaokruživanja radnog zakonodavstva i donošenje "kodeksa rada", kao i vraćanje u funkciju institucija socijalnog dijaloga i Socijalno-ekonomskog saveta Srbije.

Centrale reprezentativnih sindikata su najavile da će, ako zahtevi ne budu ispunjeni, tražiti smenu resornih ministara i premijera i organizovati masovne proteste radnika.

SSSS i UGS Nezavisnost su podsetili da Vlada nije donela nijednu značajniju meru, a naročito ne, kao što je obećano iz Ministarstva privrede, poseban program, kojim bi se unapredili uslovi privređivanja, odnosno stimilisala proizvodnja za izvoz i tako stvorili uslovi da se za počcetak zadrži sadašnji nivo, a zatim omogući novo zapošljavanje.

Reprezentativni sindikati ne žele da učestvuju u raspravi o izmenama Zakona o radu sve dok resorno Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike ne povuče nacrt tog zakona, koji je u javnoj raspravi od 18. decembra prošle godine.

Potpredsednik SSSS-a Zoran Mihajlović danas je rekao da je zajednički stav tih sindikata da su predloženim Nacrtom izmena i dopuna Zakona o radu ugrožena prava radnika i da su im umanjena primanja.

"Želimo da učestvujemo u radnoj grupi koja će pripremiti novi nacrt zakona o radu koji će jednako štititi interese poslodavaca i radnika"
, kazao je Mihajlović.

On je dodao da od predštavnika Vlade reprezentativni sindikati nisu dobili poziv da se vrate u pregovore o novim propisima o radu.

SSSS i UGS Nezavisnost su u novembru prošle godine izašli iz radne grupe koja je pripremala nacrt izmena Zakona o radu.


Izvor: Beta
Foto: Medija centar

Pogledajte još