Ovo nikada nemojte da pitate prijatelje

Bez obzira što već odavno štedite za njihovu svadbu koja još uvek nije na vidiku ili već znate savršen poklon za njihovo useljenje u stan koji nije kupljen, ne možete da dočekate taj trenutak njihove sreće, pa ih po hiljadu puta ispitujete za njihove planove. Oni samo kolutaju očima i menjaju temu, kao i uvek. Vama nije jasno gde ste pogrešili i zašto ne žele da razgovaraju o tome.

Ista je stvar s prijateljima koji još nisu u vezi. Ispitujete ih šta toliko čekaju, zašto toliko biraju i zar nisu previše usamljeni. Ono što morate da imate na umu jeste da nikome nećete pomoći u pronalaženju prave osobe ili ubrzati svadbene planove ukoliko im postavljate pitanja na koja možda ni oni sami nemaju odgovor.

Ono što vam mi možemo reći s potpunom sigurnošću jeste da prestanete da ih ispitujete i komentarišete njihove veze ili nepostojanje veza. Teme prosidbe, venčanja, rađanja dece i statusa veze mogu bi da postanu "mine“ u razgovoru, koje mogu da naškode vašem prijateljstvu. Evo pitanja koja nikada ne bi trebalo da postavite:

1. „I…kada se udaješ/ženiš?“
Ovo je pravo pitanje kada nekoga želite da uvalite u neprijatnu situaciju! Postoji velika mogućnost da uopšte ni oni sami nisu vodili ovaj razgovor iz različitih razloga. Možda ne žele da ses venčaju, možda neko od njih ima sumnje, i tako dalje. Kada će da se odluče za taj korak, koliko brzo i hoće li se uopšte odlučiti nije ničija briga, već samo njihova. Ako ste bliski prijatelji, možda i imate osećaj da imate pravo da ih pitate to pitanje, ali samo ako ste zaista bliski, kada dođe i do najmanje važnije promene u vezi, vi ćete sigurno među prvima saznati.

2. „Idete na romantično putovanje? Kladim se da ćeš se vratiti s prstenom!“
Svi znamo da romantična putovanja mogu da imaju takav predznak, ali isto tako svi znamo da to ne mora ništa da znači. Takve izjave mogu samo da povećaju pritisak i da podstaknu lažnu nadu da nešto značajno mora da se dogodi na putovanju, što pak može da dovede do još većeg razočarenja. Osim toga, verovatno već osećaju dovoljan pritisak od strane porodice. Nemojte i vi da dolivate ulje na vatru. Umesto toga, pitajte ih o mestima gde planiraju da idu, šta će da rade i slično.

3. "Možeš li da veruješ da se 'ona' verila pre tebe?"
Osim što je to zlobna izjava sama po sebi, ona definitivno ne ide u prilog prijateljici ili paru s kojim pričate, a koji se još nije odlučio na taj korak. Ne morate to nikome još dodatno da stavljate "pod nos“. Možda kada skrenete pažnju na tu temu, tek će onda vaša prijateljica shvatiti na koji način vi gledate nju i tu drugu osobu. Osim toga, možda uopšte neće biti nesrećna tako dugo dok vi ne spomenete to na taj način. Nečija iznenadna veridba ne bi trebalo da znači tuđu nesreću, jer ta osoba nije u istoj poziciji.

4. "Sigurno ti je teško. Ali, ne brini, tvoje vreme će doći.“
Jeste li ikad pomislili da ako za vas sreća znači vezu, veridbu, brak, decu, to ne mora da znači i za druge. Možda neka osoba nije nesrećna jer nije u vezi ili u braku ili zato što nema dece. Ovaj komentar sažaljenja zapravo ne pomaže nikome. Ako ta osoba nije izričito naglasila da je nesrećna i da joj je teško, nemate pravo da mislite da je tako kako ste vi zamisliti.

5. "Jesi li razmišljala o ultimatumu? Malo pritiska nikome neće da škodi…“
Vi niste u toj vezi i nemate pravo da dajete takve savete jer ne znate šta se sve događa između četiri zida nekog para. Možete da imate i najbolje namjere, ali to ne znači da imate pravo da se na taj način uplićete u situaciju i da glumite "Kupidona“. Možete da date savet ako vas neko pita, ali ne u smislu ultimatuma i sličnih saveta koji bi mogli da stvore probleme u vezi.

6. "Život će ti biti predivan, jednom kada se verite/ venčate…“
Svi znamo da prsten na ruci i potpis na papiru ne garantuju sreću u vezi. Takve izjave mogu samo da povrede nekoga ko je u dugoj i srećnoj vezi. S tom izjavom vi im dajete do znanja da uopšte ne cenite ono što imaju, da to i ne znači nešto posebno i da ne znaju šta propuštaju, a to je notorna glupost.

7. "Zar ne želiš porodicu? Šta ako ne budeš mogla da imaš decu kada za to dođe vreme?“
Tema trudnoće i plodnosti je vrlo osetljiva tema. Sve žene preko dvadeset i nešto godina počinju da razmišljaju o svom biološkom satu koji im otkucava i sve su ga svesne. To ne znači da i vaša pitanja moraju da stvaraju dodatan pritisak. Svaka žena zna kada je spremna za dete, bila ona udata ili ne.

8. "Sada kada ste završili školovanje, našli posao, prešli tridesetu, zar nije vreme za brak i decu?
To je možda vaše mišljenje, ali to ne znači da je to i njihov put. Osim toga, ne znate kakvi su njihovi planovi, želje, problemi… Ako vas već zanima koji su im planovi, pitajte ih. Pretpostavke da moraju da budu kao i svi drugi parovi zaista su sulude. Ne treba im još dodatnih pritisaka i nezgodnih pitanja od vas.

Izvor: Žena
Foto: Morguefile

Pogledajte još