Iznenađenje: Znate li šta znači prezime Karleuša?

0

Prezime Karleuša izvodi se od prideva karlast što znači duge, zamršene (čupave) nenegovane kose. Sufiks – uša se upotrebljava za građenje imenica koje znače žensku osobu sa izvesnim manama (ima pežorativno značenje: mudraruša, aljkavuša, sponzoruša)

Znate li poreklo prezimena jedne od najpopularnijih pevačica s naših prostora? Iako rođena Beograđanka, prezime Jelene Karleuše potiče iz Like. Bilo ga je u mestima Brlog, Lička Jesenica, Srb i još nekim.

Prema Zagorki Vavić Gros, autorki knjige “Prezimena su čuvari našeg jezika“, prezime Karleuša je nastalo od nadimka koje je postojalo u zapadnim krajevima. Ona poreklo ovog prezimena tumači na sledeći način:

“Izvodi se od prideva karlast što znači duge, zamršene (čupave) nenegovane kose i upotrebljava se u kajkavskom narečju hrvatskog jezika, a ima ga i u slovenačkom. U slovenačkom rečniku je objašnjena reč karle nemačkom sintagmom lange haare, što znači duga kosa. Sufiks – uša se upotrebljava za građenje imenica koje znače žensku osobu sa izvesnim manama (ima pežorativno značenje: mudraruša, aljkavuša, sponzoruša). Reč karleuša je značila ženu sa dugom, zamršenom, neopranom kosom, a kasnije je sticajem nekih okolnosti (koje nama nisu poznate) postale prezime“.

Telegraf

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.