Bradić: Neprihvatljiva prenamena Galerije fresaka

BEOGRAD, 29. jula 2009. (Beta) - Privremena ili trajna prenamena Galerije fresaka u Beogradu koja predviđa zatvaranje izložbenog prostora, za Ministarstvo kulture Srbije potpuno je neprihvatljiva, izjavio je danas ministar kulture Nebojša Bradić.

Prilikom obilaska te galerije, on je istakao da je to takođe stav javnosti i Društva prijatelja Galerije fresaka, koje okuplja neke od najuglednijih istoričara umetnosti iz Srbije.

"Galerija fresaka će nakon neophodne adaptacije nastaviti svoju osnovnu izlagačku delatnost na prezentaciji srednjovekovnog kulturnog nasleđa Srbije", rekao je Bradić.

Pored stalne postavke, koja će posetiocima predstaviti izbor najreprezentativnijeg srednjovekovnog kulturnog nasleđa sa teritorije Srbije, Galerija će imati i prostor za povremene izložbe dela iz fundusa Narodnog muzeja iz Beograda.

Galerija fresaka Narodnog muzeja u Beogradu osnovana je 1952. godine s namenom izlaganja kopija fresaka i odlivaka skulptura srednjovekovne srpske i vizantijske umetnosti.

Osnivanju je prethodila velika izložba srednjovekovne umetnosti sa teritorije Jugoslavije koja je održana 1950. godine u Palati Šajo u Parizu.

Zgrada je podignuta na mestu stare sinagoge, a od 1973. godine Galerija fresaka nalazi se u sastavu Narodnog muzeja u Beogradu.

Galerija fresaka danas poseduje bogatu zbirku koja obuhvata oko 1.200 kopija fresaka spomenika nastalih u razdoblju od 11. do sredine 15. veka, kao i pojedine kopije ikona i minijatura iz istog perioda, a u zbirci se nalazi i oko 300 odlivaka srednjovekovne monumentalne skulpture i epigrafskih spomenika.

Pogledajte još