Ulje koje leči sve bolesti osim smrti: Upoznajte još jedan neverovatan izum prirode!

Crni kim je jedna od najpoznatijih biljaka u istoriji medicine. U drevnom Egiptu su ga koristili za poboljšanje varenja, kod prehlada, glavobolja, infekcija i zubobolja. Seme crnog kumina bilo je pronađeno u grobnici faraona Tutankamona. Kalinji se spominje u Bibliji i Haditha. Islamski prorok Muhamed o njemu govori sledeće: “Crni kumin leči sve bolesti osim smrti”.
Univerzalni lijek

Crni kumin, kim ili Nigella sativa, korišćen je još u starom Egiptu, a danas je poznat kao jedna od najdelotvornijih lekovitih biljaka u prevenciji i lečenju niza zdravstvenih tegoba. Mnogi ga nazivaju i univerzalnim lekom, onim koji leči gotovo sve bolesti. Obavljeno je više od 200 istraživanja na različitim univerzitetima i u njima je dokazano da kim povoljno utiče na veliki broj bolesti, posebno autoimune – poput multiple skleroze, reumatoidnog artritisa, psorijaze, astme, alergija, alergijskog rinitisa, kao i da umanjuje holesterol i trigliceride, ublažava šećernu bolest, visoki krvni pritisak, ekcem, akne, bronhitis, upalu pluća i sinusa, gastritis, čir, infekciju helikobaterom, bolesti jetre, kronični umor, slabu cirkulaciju, karcinom, a od izuzetne je pomoći i kod hemoterapije i terapije zračenjem.

Klinički je dokazano da crni kumin ublažava simptome alergije, alergijskog rinitisa i alergijske astme, a njegovo ulje širi disajne puteve i olakšava disanje, a svojim antibiotskim delovanjem sprečava razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija, koje se često javljaju uz sezonske alergije. Na prirodan i siguran način priprema organizam da blaže reaguje na alergene i postupno povećava toleranciju organizma na njih.

Kim deluje povoljno i na kardiovaskularni sistem. Jačanjem zida krvnih sudova i povećavanjem njihove elastičnosti dovodi do regulacije arterijskog pritiska. Istraživanja su pokazal da primena ulja crnog kumina dovodi do snižavanja ukupnog holesterola, triglicerida i vrednosti takozvanog lošeg ( LDL ) holesterola. Može se koristiti za snižavanje vrednosti šećera u krvi tako što stimuliše gušteraču da luči insulin i povećava osetljivost ćelija na njega. Poseban učinak pokazuje kod dijabetesa tipa 2. Poslednjih godina istraživanjima je dokazano i antitumorsko delovanje crnog kumina, te se on može koristiti i kao pomoć u lečenju karcinoma jer deluje direktno na maligne ćelije i jača obrambenu moć organizma.

Izvor: Namirnice.ba
Foto: aromaticscience.com

Pogledajte još