Seks nas čini pametnijim: Podstiče stvaranje novih moždanih ćelija

Istraživači su došli do zaključka da seks može da poboljša vaše mentalne performanse i poveća produkciju novih neurona, u delu mozga gde se formiraju dugoročna sećanja - hipokampusu.

Naučnici sa Merilendskog univerziteta pronašli su da sredovečni pacovi koji imaju seks, imaju poboljšane kognitivne funkcije. Redovan seks takođe dovodi do balansa kada su u pitanju efekti stresa, zaključak je Konuk univerziteta u Seulu.

Oni su eksperimentisali sa miševima i zaključili da seksualna aktivnost može pomoći tako što će ublažiti efekte hroničnog stresa. Međutim, da li se ova teorija radi i u obrnutoj verziji? Da li pametniji ljudi imaju više seksa?

Nažalost, odgovor je: ne. Pametniji tinejdžeri ulaze u seksualne odnose kasnije u životu.

I dok seks može podstaći stvaranje moždanih ćelija, samo uspešno učenje povećava njihovo preživljavanje, tvrdi psihološkinja Trejsi Šors iz Centra za kolanorativne neuronauke u Ratgers univerzitetu u Nju Džerziju.

"Nove ćelije nastaju od vežbanja, Prozaka i seksa", kaže ona i dodaje: "Međutim ako mentalno trenirate, održaćete živim te ćelije koje ste stvorili. A ako radite oba - seks i učenje, dobićete najbolje sa obe strane", zaključuje Šors.

Izvor: B92

Pogledajte još