BEZNAĐE: Na jugu Srbije maloletnice se prostituišu za 10 evra i farmerke

Devojčica P. F. iz Vranja je od retkih, koja je uz pomoć roditelja, odlučila da se izbavi iz kandži prostitucije. U tome joj pomaže i njen školski drug N. A. koji pokušava da joj iskrenim druženjem pomogne.

- Zaprepastio sam se kad je rekla čime se bavi. Družili smo se u školi i posle škole, ali ne uvek. Zezamo se, pušimo na malom odmoru, zadirkujemo se. Nekad odemo u kafić, i to je sve. Nikad nisam bio kod nje kući, ali pričala je da su joj ćale i keva bolidi. Kao, nemaju veze sa životom, nikad nisu kući, stalno nešto rade, a u kući ni dinara, prazan frižider, samo svađe, psovanje do besvesti i ostalo. Nju i mlađeg brata i ne primećuju, jednostavno kao da postoje - kaže N. A.

Prostitucija se u albanskom delu organizuje po kafanama, gde postoje specijalne sobe. One obično imaju samo bide i jedan dušek.

U svet prostitucije uvukla je njena drugarica iz škole. Bilo ih je nekoliko koje su se prostituisale.

- Videle su da sam očajna, bez kinte, sa izlizanim farmericama sa pijace, u staroj jakni koju sam uzela od majke. Znale su sve o meni i tipovale me. Nisam znala da su i narkomanke - kaže P. F.

Mladu devojčicu odvele su njene drugarice taksijem u Preševo. Bila je sa mladim Albancem, dobila 30 evra i nove farmerke. Vratila se presrećna. Danas je na lečenju od droge i ružnog života.

Devojčica P. F. nije usamljen slučaj. Prodaja dečjih tela uzela je maha o čemu svedoči zvor blizak policiji:

- Ranije su vršene racije, hvatali su ih po Preševu, Velikom Trnovcu, po kafanama u okolnim selima. Obaveštavani su roditelji, bilo je mnogo neprijatnih scena, nisu verovali da je to njihovo dete, pretili su inspektorima da će ih tužiti - priča naš izvor.

Kada su jednog od roditelja kojeg su lično poznavali pitali odakle njegovoj ćerki na svakom prstu po jedan zlatan prsten, mirno je odgovorio: "Kupio joj momak!"

- Jedan sportski trener prijavio je policiji prostituciju, ali devojčicu nikad nismo našli. Sportista je krenuo iz Vranja za Bujanovac taksijem. Na zadnjem sedištu taksija bila je i devojčica sa rancem u ruci. "Bilo je oko pola osam uveče, vraćala se iz škole. Čim smo izašli iz grada, već kod sela Ribinca, počela je da se presvlači. Skinula je farmerke i ostala u nekim providnim gaćicama. Iz ranca je izvadila mini suknju, obukla je, a farmerice spakovala u ranac. Potom je izvadila maskaru i našminkala se. Izašao sam u Bujanovcu, a ona je rekla taksisti: "Vozi u Trnovac"! - priča jedan vranjski policajac.

Sve te devojčice su, kaže, iz porodica gde su poljuljani bračni odnosi u kojima nisu stekle ni minimum kućnog vaspitanja. Zakazala je porodica, a škola je samo prolazna stanica u njihovom životu.

- Ne dolaze u školu, dan, dva, tri, nedelju dana. Profesore u školi jedino što interesuje je da donesu opravdanje. Nema saradnje između razrednih starešina i roditelja. Gde su direktori škola, šta rade, nije rešenje samo postaviti školskog policajca i gotova stvar. Dete se prati četiri godine na časovima i nemoguće je ne primetiti devijaciju u ponašanju, ako je droga i prostitucija u pitanju - kaže izvor.

Prostitucija i drogiranje po stanovima i kućama karakteristično je za Vranje.

- Pričala je drugarica da su skoro u jednoj kući iza škole bili njih oko 20 i tu su proveli nedelju dana. Drogirali se, nije se znalo ko sa kim, ko ulazi, a ko izlazi. Glavna faca je kontrolisala sve. Roditelji su njen nestanak prijavili policiji, ali nisu je našli. Sama je došla, skoro polumrtva. Inače, svoj izostanak iz kuće devojke vešto prikrivaju od roditelja. "Sedele smo celu noć u bloku". "Idem da učim kod drugarice, spavaću kod nje tri noći". Neke od njih sve obave neprimetno, za jedan dan. Pođu u školu, pa taksijem u jedan po podne pravac Preševo.

Maloletne prostitutke su uglavnom zavisne od droge koju dobijaju kao nagradu za obavljen posao. Njih organizovano, kombijem ili specijalnim vozilima, prebacuju u Gnjilane. Pošto su maloletne sve imaju lažne lične karte.

Odrade i vrate se u devet. Dođu kući, umorne, slomljene: "Danas smo imale osam časova, dodatna nastava", i odu u krevet. Roditelji psuju profesore, školu - kaže učenik N. A.

- Uprkos civilizacijskom pomaku na početku 21. veka - kaže izvor blizak policiji - maloletnička prostitucija se nalazi u zoni kriminala u kojoj su sudbina i životi na desetine hiljada maloletnih devojčica u Srbiji prepuštenih međunarodnom lancu trgovine belim robljem. Vranje, kao grad na raskršću puteva koji vode ka Kosovu, Makedoniji i Bugarskoj, na putu droge sa kojom obično ide i prostitucija u poslednje vreme jedan je od centara gde se vrbuju maloletne devojčice, starosti od 14 do 16 godina, za obavljanje najstarijeg zanata na svetu.

Devojčice se vrbuju iz celog okruga, ima ih iz Surdulice, Vladičnog Hana, Bujanovca, ali najviše iz Vranja. Sve se zna, država je na potezu. Ili ćemo imati društvo u granicama normale ili klizimo u bezizlaz - kaže izvor blizak policiji.

Izvor: Vesti online
Foto: Ilustracija/Lacy Atkins, The Chronicle

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.