U nedelju 40. Šabački plivački maraton

ŠABAC, 29. jula 2009. (Beta) - Jubilarni 40. plivački maraton "Trka mira" održaće se u nedelju, 2. avgusta, na Savi kod Šapca, a na njemu će učestvovati 23 takmičara iz 12 zemalja.

Stazu dugačku 19 kilometara, od sremačkog sela Jarak do plaže Stari grad u Šapcu, plivaće takmičari iz Srbije, Bugarske, Slovenije, Mađarske, Makedonije, Češke, Grčke, Italije, Crne Gore, BiH, Hrvatske i Holandije. Među 23 prijavljenih nalaze se i četiri žene.

Maraton "Trka mira" nastao je u znak sećanja na žrtve nemačke okupacije, Šapčane koje su okupatori 1941. naterali da trče do sela Jarak i kada je ubijeno nekoliko stotina građana.

Proteklih pet godina trka je bila deo FINA šampionata u plivanju, ali je grad odustao od organizacije zbog visokih kotizacija.

"Smatrali smo da je kotizacija od 35.000 dolara previsoka za ovakav vid manifestacije a naročito u periodu krize. Neke zemlje su se protekle godine povukle iz sistema takmičenja i zato je FINA odlučila da se obezbedi visokim depozitom od kojeg se vraća 30.000 dolara nakon završetka ciklusa", rekao je Beti direktor Turističke organizacije Šapca Dragojlo Lazić.

"Pomalo je i smešno tražiti garanciju da će trka biti održana znajući da smo je organizovali 40 godina", dodao je.

Na predstojećoj trci učestvovaće i najstariji šabački plivač, 61-godišnji Milorad Rajšić, kojem će ovo biti 40. učešće, a suprotstaviće mu se najmlađa takmičarka, Čehinja Lenka Sterbova, koja ima 15 godina.

Start trke je u selu Jark u 10 časova.

Pored velikog maratona, tokom dana će biti održana trka "Memorijal Ljubomir Ljupče Kostić" na 4,5 kilometara, trka na 1.200 metara i trke za decu u dužini od 50 i 100 metara.

U prostoru plaže "Stari grad" organizovan je kulturno-umetnički program a biće predstavljeni i konjički i streličarki klub.

Veče pre maratona održaće se u istom prostoru takmičenje u kuvanju riblje čorbe.

Pogledajte još