Ukida se doprinos za zdravstveno?

Ministarstvo privrede će predložiti Vladi Srbije da se ukine doprinos za zdravstveno osiguranje. Lečenje bi se u tom slučaju finansiralo iz budžeta, piše Danas.

List navodi da se upravo to krije iza nedavne izjave ministra privrede Saše Radulovića da bi svi građani Srbije trebalo da budu zdravstveno osigurani, bez obzira na to da li im poslodavci uplaćuju zdravstveno osiguranje ili uopšte nemaju posao.

Savetnik u Ministarstvu privrede Aleksandar Stevanović kaže da je plan Ministarstva da se poslodavci rasterete plaćanja doprinosa za zdravstvo i, samim tim, overavanja zdravstvenih knjižica, a da se građani reše problema sa kojim se mnogi danas suočavaju – da ne mogu da se leče o trošku države, jer im njihovi poslodavci nisu uplatili doprinose.

Novac za ovaj plan država bi obezbedila drugim porezom. Kako je Stevanović rekao za list Danas, istovremeno sa ukidanjem zdravstvenog doprinosa, država bi poreskom reformom podigla porez na zarade i promenila način njegovog plaćanja.

To znači da bi povećanje poreza na zarade moralo da bude veće od ukinutog zdravstvenog doprinosa da bi se obezbedio novac za besplatno lečenje ovih ljudi ili bi budžetski deficit morao da poraste. Stevanović, međutim, naglašava da deficit neće trpeti.

Izvor: Dnevno.rs
Foto: BETAPHOTO/NENAD PETROVIC/DS

Pogledajte još