Evo kako da očistite voće od pesticida i prljavštine

0

Jedan od većih problema prilikom konzumiranja voća i povrća predstavlja čišćenje njegove površine od nečistoća, hemikalija, prašine i drugih supstanci koje se zalepe po njegovoj površini.

Samo pranje vodom pre upotrebe često nije dovoljno. Ovo se posebno odnosi na voće koje je teško oprati pojedinačno kao što je grožđe, jagode, borovnice i sl.

Donosimo vam efikasno i jednostavno rešenje ovoga problema.

Uzmite veliku posudu i napunite je vodom. U vodu dodajte sirće (najbolje jabukovo) u odnosu najmanje 1:10 (na 5 litara vode pola litre sirćeta) . Promešajte dobro vodu i sirće te ubacite voće i povrće unutra. Voda treba biti sobne temperature. Ako je voda hladna ugrejte je prvo na sobnu temparaturu.

Ostavite voće ili povrće u ovom rastvoru 10-15 minuta. Sve zajedno možete promešati nekoliko puta. Nakon 10-15 minuta izvadite voće ili povrće i isperite ga sa čistom vodom.

Videćete kako je rastvor prljav nakon postupka. Sve hemikalije, pesticidi, nečistoće i bakterije ostaće u njemu. Kod nekih vrsta voća kao što je jagoda i drugo lako kvarljivo voće ova metoda produžiće njihov vek trajanja za više dana.

Isti rstvor možete koristiti nekoliko puta u toku jednog dana nakon čega ga treba prosuti.

Ukoliko znate da se radi o više prskanom voću povećajte količinu sirćeta u rastvoru.

Izvor: ZdravljeBEZdoktora

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.