Nova gej parada u Podgorici na leto

Foto: Mahesh Kumar / Associated Press

Počeli smo sa pripremama za Povorku ponosa koja će na leto biti održana u Podgorici, a očekujemo da će ta manifestacija biti brojnija od prethodne”, naveo je Kalezić.

Prema njegovim rečima, organizacioni odbor gej parade ponovo će biti sastavljen isključivo od LGBT osoba, koje će, kako je kazao, definisati temu povorke i zahteve koji će biti upućeni nadležnim institucijama.

Nema sumnje u to da li će Povorka ponosa biti u Podgorici. Mi smo, kao organizatori, već zakazali skup i počeli aktivno sa osnovnim pripremama, kako bi naredni prajd bio masovniji i bezbedniji”, kazao je Kalezić portalu Televizije Crne Gore.

On je istakao da očekuje jednak odnos države i jednako kvalitetan odgovor policije, kao što je to bio slučaj na prvom podgoričkom prajdu.

Posebnu pažnju ćemo usmeriti na rad Tužilaštva, jer je prilično neadekvatno odgovorilo kada su u pitanju protekla dva prajda u Crnoj Gori. Prema informacijama koje posjedujemo, nije pokrenuta nijedna krivična prijava protiv huligana, a bilo je osnova za to”, naveo je Kalezić.

U Crnoj Gori prošle godine održane su dve gej parade - u Budvi i Podgorici i obe su se završile neslavnim bilansom - žestokim sukobima policije i protivnika manifestacije, što je na kraju rezultiralo evakuacijama učesnika Parade ponosa.

Prema poslednjem istraživanju javnog mnjenja, čak tri četvrtine građana Crne Gore smatra da još nije došlo vreme za održavanje gej parada u toj držati, dok 46,5 odsto smatra da takve manifestacije nikada ne bi trebalo dozvoliti.


B92

Pogledajte još