Danas potpisivanja Operativnog sporazuma sa Europolom

Operativni sporazum će potpisati premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i direktor Europola Rob Veinrajt, najavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Saradnja srpske policije i Europola je, kako su više puta u prethodnom periodu istakle obe strane, odlična a rezultirala je i nizom konkretnih akcija.

Iako nije članica EU, Srbija je od aprila 2012. član jedinstvenog informacionog sistema koji koristi Europol pošto je prethodno potpisala Sporazum o strateškom partnerstvu.

Europol, čije je sedište u Hagu osnovan je posebnom Konvencijom i počeo je delovati 1999. godine, a njegove članice mogu biti samo države EU.

Europol upravlja policijskom saradnjom država članica u područjima prevencije i borbe protiv raznih oblika organizovanog međ‘unarodnog kriminala.

Glavni cilj Europola je uspostavljanje bliske saradnje država članica kako bi se zajedno borile protiv organiziovanog kriminala, a naročito preprodaje droge, trgovine ljudima, dečije pornografije, falsifikovanja novca, preprodaje radioaktivnih i nuklearnih supstanci.

Izvor: Blic
Foto: Dr. Meierhofer

Pogledajte još