Kada će se Šumaher probuditi iz kome?

0

Legendarni vozač Formule 1 Mihael Šumaher (44) mogao bi ostati u komi do kraja života. Tako piše nemački nedeljni magazin Focus nakon razgovora sa ekspertima o zdravstvenom stanju sedmostrukog svetskog prvaka.

Bild je takođe izvestio da je njegovo stanje toliko teško da trenutno ne postoje planovi da ga probude iz veštački izazvane kome.

Šumaher se nalazi u veštački indukovanoj komi već 19 dana nakon što je doživeo nesreću na skijanju 29. decembra prošle godine, a ćutanje njegovog menadžmenta i medicinskih timova koji ga leče u bolnici u Grenoblu navodi mnoge na bojazan.

Koma podrazumeva da se kiseonik koji dolazi do njegovog mozga smanjio i da radi slabije, a od nesreće do danas nije se ni blizu dovoljno oporavio da se probudi. Sve to dovelo je do spekulacija da bi u takvom stanju mogao ostati do kraja života.

Pacijenti koji se nalaze u ovoj vrsti kome obično se iz nje probude nakon nedelju dana ili dve.

Možda je došlo do komplikacija“, rekao je za Focus Andreas Ceger sa Univerzitetske klinike na neurohirurgiju u Oldenburgu.

Ne treba spekulisati. Na kraju krajeva, govorimo o životu i smrti. Teoretski, koma se može održavati tokom celog života. To neće nauditi ljudskom mozgu“, dodao je.

Međutim, nuspojave uključuju uništavanje jetre zbog korišćenja anestetika, razgradnju mišića i porast intrakranijalnog pritiska jer cerebrospinalna tečnost ne cirkuliše delotvorno.

Povrede mozga su najkomplikovanije koje se mogu desiti ljudskom telu. Prognoze o tome koliko dugo čovek može biti u komi ili o potencijalnim komplikacijama su retko pouzdane.

Neurološki stručnjak iz Kelna, profesor Gereon Fink strahuje da dug period kome u kojoj se nalazi Šumaher pokazuje ozbiljnu štetu u mozgu i da je njegovo stanje i dalje kritično.

“Pretpostavljam da je zdravstveno stanje Mihaela Šumahera gore nego što se to očekivalo”, mišljenja je Fink.

Izvor: Haber.ba
Foto: AP Photo/Itsuo Inouye

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.