Kada će se Šumaher probuditi iz kome?

Bild je takođe izvestio da je njegovo stanje toliko teško da trenutno ne postoje planovi da ga probude iz veštački izazvane kome.

Šumaher se nalazi u veštački indukovanoj komi već 19 dana nakon što je doživeo nesreću na skijanju 29. decembra prošle godine, a ćutanje njegovog menadžmenta i medicinskih timova koji ga leče u bolnici u Grenoblu navodi mnoge na bojazan.

Koma podrazumeva da se kiseonik koji dolazi do njegovog mozga smanjio i da radi slabije, a od nesreće do danas nije se ni blizu dovoljno oporavio da se probudi. Sve to dovelo je do spekulacija da bi u takvom stanju mogao ostati do kraja života.

Pacijenti koji se nalaze u ovoj vrsti kome obično se iz nje probude nakon nedelju dana ili dve.

"Možda je došlo do komplikacija", rekao je za Focus Andreas Ceger sa Univerzitetske klinike na neurohirurgiju u Oldenburgu.

"Ne treba spekulisati. Na kraju krajeva, govorimo o životu i smrti. Teoretski, koma se može održavati tokom celog života. To neće nauditi ljudskom mozgu", dodao je.

Međutim, nuspojave uključuju uništavanje jetre zbog korišćenja anestetika, razgradnju mišića i porast intrakranijalnog pritiska jer cerebrospinalna tečnost ne cirkuliše delotvorno.

Povrede mozga su najkomplikovanije koje se mogu desiti ljudskom telu. Prognoze o tome koliko dugo čovek može biti u komi ili o potencijalnim komplikacijama su retko pouzdane.

Neurološki stručnjak iz Kelna, profesor Gereon Fink strahuje da dug period kome u kojoj se nalazi Šumaher pokazuje ozbiljnu štetu u mozgu i da je njegovo stanje i dalje kritično.

"Pretpostavljam da je zdravstveno stanje Mihaela Šumahera gore nego što se to očekivalo", mišljenja je Fink.

Izvor: Haber.ba
Foto: AP Photo/Itsuo Inouye

Pogledajte još