Top lista Nadrealista: Oni su sve znali

0

Sećate se skeča u kojem Evropljani preko zida promatraju kako se nekadašnji Jugoslaveni međusobno tuku u "stogodišnjem ratu", a onda poslednjeg preživelog Jugoslavena svečano prime u Evropsku uniju i poput kakvog divljaka vode u Brisel na svečanost prijema u nekoj zadimljenoj krčmi gde predstavnici sada zavađenih evropskih naroda konstatiraju da su mogli davno ući u EU "da je bilo pameti".

“Drago mi je da ste i vi konačno došli pameti, a i vrijeme je bilo”, kaže Nemac.

Na to Francuz (Nele Karajlić) odgovara kako bi oni “puno ranije došli pameti” da Nemci i Italijani (Branko Đurić Đuro) “sve to nisu zakuhali”, nakon čega dolazi do rasprave koja završava tučom, raspadom EU i ratom, i to baš kada je poslednji Jugoslaven stigao do EU! Tada “poslednji Jugoslaven”, i dalje u ratničkom izdanju (Zenit Đozić), uzima što može i beži iz “dosanjane” mu EU. A potom, paradoksalno, reporter sa Balkana preko zida prati rat u EU.

Izbjeglice iz Švedske

Svemu tome s ćoška, onako s nogama na stolu s kariranim stolnjakom, nezainteresovano prisustvuje jedan Amerikanac koji telefonira i ne dozvoljava da ga prekidaju, te im s vremena na vreme kaže da prekinu ili nastave razgovor, što i danas jeste pozicija supersile Amerike u odnosu na Evropu i njenu politiku. A taj ping-pong se obično testira na stanovnicima zemalja Balkana.

Tako nekako danas izgleda i balkanska stvarnost u kojoj su, dve decenije nakon rata.

Da li će se EU raspasti dok do nje stigne “posljednji preživjeli Jugoslaven”, ako je suditi prema ranije tačnim prognozama legendarnih Sarajlija, treba se bojati.

Haber.ba

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.