Otkrijte 10 najčešćih snova i njihova značenja u stvarnosti

Sanjao sam da sam leptir. Sada ne znam da li sam ja Mao Ce koji sanja da je leptir ili leptir koji sanja da je Mao Ce.“

1. Snovi o padanju ili utapanju

Ovaj je tip snova jedan od najčešćih, a povezuje se i s mitovima poput onog da se u snu može umreti ako padnemo ili se utopimo. Obično se u snu javlja i strah, mada nije nužno. Tumači snova kažu da ako sanjate taj san, morate proceniti trenutnu situaciju u svom životu. Verovatno se ne osećate sigurno ili vam nedostaje podrške, a san se često javlja usled novih situacija i osećaja povezanih s njom.

2. Golotinja u javnosti

U ovom su snu ljudi potpuno ili delimično goli, a može se osećati nelagoda i sram pred drugima, ali i osećaj slobode ili ponosa. San otkriva da se u stvarnom životu osećate izloženo ili ranjivo, ili da vas je strah otkriti previše toga o sebi, kako to drugi ne bi iskoristili. Često se javlja kod važnih događaja u životu, poput venčanja, razvoda ili promene posla.

3. Pokvareni zubi ili njihovo ispadanje

Snovi o zubima su poprilično česti, a posebno su strašni oni o ispadanju zuba. Prema nekim tumačenjima, snovi o zubima se povezuju s niskim samopouzdanjem i strahom od toga da smo u stvarnom životu neprivlačni ili nepoželjni. U dubljem značenju, oni otkrivaju osećaj gubitka moći ili srama.

4. Potera

Snovi u kojima nas neko lovi mogu biti užasavajuće iskustvo i prava noćna mora, a prilično su česti. Progonitelj može biti netko poznat ili nepoznat, životinja ili duh. Značenje ovog sna je da vas u stvarnom životu neko ili nešto (poput poput sopstvenih osećaja) ugrožavaju. Da bi otkrili ko vas progoni, treba se zapitati od koga osećamo prijetnju u stvarnom životu.

5. Bolest ili smrt

U ovom snu neko od naših bližnjih ili mi sami bolujemo ili pak umiremo. To je relativno čest san koji se pojavljuje vezano uz strahove o mogućim bolestima ili gubitku bližnjih u stvarnom životu. Ovaj se san može shvatiti kao upozorenje i podsetnik za vođenje bolje brige o zdravlju. Alternativno, netko drugi ko umire u našem snu, predstavlja deo naše ličnosti koja nestaje usled važnih životnih promena.

6. Kašnjenje

Kašnjenje na put, posao ili važan događaj čest je san koji pre označava frustraciju i bespomoćnost nego strah. Označava strah od gubitka poverenja drugih u vas, sumnju u vlastite sposobnosti te razmišljanje o neuspehu. Najčešće se javlja usled donošenja nekih važnih odluka.

7. Padanje na ispitu

Ovaj san se javlja tokom celog života, nevezano koliko je dugo vremena prošlo od školovanja. Postoji nekoliko scenarija sna, bilo da ste na ispitu nepripremljeni, kasnite na njega ili ne možete pronaći gde se održava, značenje je uvek isto. Tumači snova kažu da je on rezultat osećaja testiranja u stvarnom životu, tako da neko ocenjuje naše ponašanje, bilo na poslu ili u ljubavi.

8. Izgubljeni ili zarobljeni

Ovaj česti san obično se javlja usled konflikta i svađa u stvarnom životu, posebno ako niste doneli nikakve odluke u vezi toga. San o zarobljenosti očiti je primer osećaja bespomoćnosti, a motiviše na preuzimanje kontrole i donošenja važnih odluka.

9. Pokvarena oprema

Računar, mobilni telefon ili druga oprema koja ne radi čest su motiv u snovima. Prema tumačenjima, ono označava strah od gubitka dodira sa stvarnošću, ili pak da nešto u našem životu ne funkcioniše kako bi trebalo. Može se javiti i usled teskobe zbog povezivanja s nekim ko nam se sviđa i straha od odbijanja.

10. Problemi s autom

Bilo da su na vašem automobilu "otišle" kočnice, on ne želi upaliti ili ste izgubili kontrolu nad vozilom, san simbolizuje nešto što biste u svom životu trebali popraviti, jer osećate da zbog toga ne možete krenuti dalje i ostvariti svoje ciljeve.


Avaz

Pogledajte još