Radulović: Sindikati su neodgovorni

FOTO: Slobodan Miljević / Beta-Vlada Srbije

Prema rečima ministra privrede, za opstanak srpske privrede kritično je važno da se sprovedu reforme.

"Mi uvodimo red u javni sektor, uvodimo red u društvena preduzeća, četiri i po meseca se borimo sa neodgovornim direktorima, i sa neodgovornim članovima sindikata koji šire lažne informacije, i o zakonima i o tome šta treba da se desi sa radnicima", istakao je Radulović u izjavi Tanjugu.

"Reforme koje smo pokrenuli su kritično važne za dugoročan opstanak srpske privrede, za boljitak građana i one moraju biti sprovedene. Te reforme diraju u neke interese, u interesne grupe, privilegije za koje plaćaju svi građani Srbije i mi sa tim javašlukom moramo da prekinemo", rekao je ministar.

"Ono što nas košta poslednjih 10 godina, što građani mogu da vide po svom životnom standardu, sve to se sada diglo da bi zaustavilo reforme koje u suštini treba da im ukinu privilegije"
, ocenio je Radulović.

On je naglasio da je donošenje izmena Zakona o radu kritično važno za ozdravljenje srpske privrede, i da su te izmene uperene protiv neradnika i "onih koji žive kao paraziti na leđima sistema". Prema rečima Radulovića, o izmenama zakona izneto je niz neistina - "da će doći do smanjenja plata, do masovnih otpuštanja, kako će radnici morati da budu 24 sata dostupni poslodavcima da mogu da ih pozovu kad im padne na pamet, a da to ne moraju da plate...".

"Sindikati su odlučili da izađu iz radnih grupa dok se pisao zakon, nisu dali nijedan predlog na promene zakona, izašli su iz javne rasprave, sprečili javnu raspravu... Meni je žao ali takvo neodgovorno ponašanje ne možemo tolerisati", naveo je on.

"Ako imaju konkretne predloge kako izmeniti zakon, trebalo bi da ih dostave Ministarstvu rada koje radi na izmenama zakona. Siguran sam da će sve konstruktivne predloge ministarstvo prihvatiti", poručuje ministar, i podseća da su sindikati i prihvatili neke od predloga MInistarstva privrede, da su na nekima radili zajedno, što je normalan način.

"Ali ovde nije to u pitanju, već je reč o tome da se dira u privilegije jedne grupe koja želi da zadrži status kvo", rekao je Radulović.

On je ocenio i da donošenje izmena Zakona o radu nije zakočeno i naveo da je Ministarstvo rada prikupilo dosta informacija i mišljenja od mnogih koji su učestvovali u javnoj raspravi. Sve te informacije, uključujući i primedbe koje su se čule od sindikata preko medija i njihovih saopštenja, ugrađuju se u tekst zakona.

"Na tome da li će taj zakon ući u skupštinsku proceduru, kao i ostali zakoni - o stečaju, privatizaciji, planiranju i izgradnji, testira se reformski kapacitet ove vlade", istakao je Radulović.


B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.