Varadi: Ranije od očekivanog

BEOGRAD, 30. jul 2009. (FoNet) - Stručnjak za međunarodno pravo i nekadašnji član srpskog pravnog tima Tibor Varadi rekao je da je Međunarodni sud pravde u Hagu zakazao usmeni deo rasprave o legalnosti proglašene nezavisnosti Kosova nešto ranije nego što se moglo očekivati.

"To je jedno od razumnih rešenja i moguće je da sud računa na još jednu rundu pisanih podnesaka posle usmene rasprave", rekao je Varadi za Novosti.

On ne pridaje veliki značaj tome što se broj zemalja koje su ostale aktivne u procesu "osuo", jer kaže, u žiži Suda biće prvenstveno argumenti Beograda i Prištine.

Pa i to što se komentarisanja nisu prihvatile Rusija i Kina, po njegovom mišljenju, niti doprinosi, niti pogoršava slučaj. Varadi ne veruje da će se za usmeni deo prijaviti neka od država koja se već nije pismeno priključila procesu i ceni da će broj debatnika biti izvesno manji od onih koji su argumente sročili na papiru.

Od najvišeg svetskog suda traži se savetodavno mišljenje na
temu: da li su privremene kosovske institucije proglasile nezavisnost u skladu sa međunarodnim pravom.

Sud je saopštio i da je od 36 zemalja koje su ranije dostavile pisane izjave o ovom slučaju, njih 14 poslalo svoj komentar na podneske drugih država.

Replike su predale SAD, Velika Britanija, Francuska, Norveška, Kipar, Argentina, Nemačka, Holandija, Albanija, Slovenija, Švajcarska, Španija, Bolivija i Srbija. Komentar je predala i Priština.

Bez obzira na to da li su se u ovaj proces uključile pre nekoliko meseci kroz pisane podneske, ili su se do sada držale po strani, sve članice UN mogu da učestvuju u usmenom delu rasprave. Mogu da dobiju reč i predstavnici Kosova koji se u ovom procesu vode kao "autori jednostrane deklaracije o nezavisnosti".

Sud je označio 15. septembar kao rok za prijavu za verbalni "okršaj", a broj država koje pošalju svoje pravne timove u Hag odrediće da li će rasprava trajati jedan ili više dana.

Svi pisani podnesci, uključujući i replike, prema odluci Suda, ostaće poverljivi do početka usmene rasprave ili čak i kasnije.

Upućeni u praksu suda procenjuju da će Sud svoje mišljenje moći da saopšti polovinom 2010. godine.

Pogledajte još