Olakšice za struju socijalno ugroženima uz potvrdu o primanjima

Građanima koji su dobili status zaštićenog energetskog kupca, uverenje za olakšice za struju isteklo je na kraju 2013. godine, i sada moraju ponovo da podnose zahtev.

"Građani za dobijanje novog uverenja ne moraju ponovo da prikupljaju svu dokumentaciju kao kada su se prvi put prijavljivali, već je dovoljno da dodju sa svojom potvrdom o visini mesečnih primanja u nadležni organ lokalne samouprave ili svoj Centar za socijalni rad", kazala je Ksenija Hajduković za Radio-televiziju Srbije.

Ona je dodala da je na zahtev EPS-a, da se ukinu ili smanje takse koji gradjani plaćaju za podnošenje zahteva, pozitivno odgovorilo 20 lokalnih samouprava.

Ko sve može da se prijavi
U energetski zaštićene kupce spadaju socijalno ugroženi građani. Prema poslednjem obračunu tu se ubrajaju penzioneri sa najnižim penzijama (12.898 dinara), kojih ima oko 230.000. Pretpostavlja se da polovina živi sama i konkuriše za pomoć države. Tu su i korisnici nege i pomoći drugog lica po Zakonu o socijalnoj zaštiti. Njih ima oko 52.000, i računa se da takođe polovina živi sama. U trećoj su domaćinstva koja su odbijena za socijalnu pomoć jer prelaze limit primanja koji od oktobra iznosi 7.275 dinara mesečno za pojedinca, ali se uklapaju u kategorije subvencionisanih. Prošle godine je bilo 4.300 takvih porodica. U poslednjoj grupi, koja još nije sasvim definisana, nalaze se nezaposleni sa tržišta rada.

Procenjuje se da pravo na olakšice ima 350.000 socijalno ugroženih građana, ali je to pravo ostvarila samo petina gradjana.

Primena uredbe o energetski zaštićenom kupcu počela je 1. aprila, a podrazumeva umanjenje računa za struju i gas socijalno ugroženima za vrednost od 120 do 250 kilovat-sati svakog meseca, zavisno od broja članova.


izvor: Blic

Pogledajte još