Vlada objavljuje poverljive dokumente o slučaju Hilsboro

LONDON, 29. jula 2009. (Beta-AP) - Britanska vlada saopštila je da će uskoro objaviti dokumenta o pogibiji 96 navijača Liverpula na stadionu Hilsboro u Šefildu 1989. godine, koja su do sada bila tajna.

Ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije Alan DŽonson izjavio je da će vlada u ovom slučaju zanemariti pravilo po kojem su slični dokumenti 30 godina nedostupni javnosti. 

Kako je najavila britanska vlada, novoformirana nezavisna komisija koja se bavi slučajem Hilsboro, u septembru bi mogla da počne da analizira nove dokumente.

Prethodno će uvid o dokumente o istrazi imati porodice žrtava, jer sadrže neke "osetljive" lične podatke.

Iako je još 1991. godine sud saopštio da je do tragedije na stadionu u Šefildu došlo slučajno, javnost i porodice žrtava optužili su policiju Jorkšira da je odgovorna za smrt navijača.
Oko 2.000 policajaca je na utakmici polufinala FA kupa Liverpul-Notingem Forest nateralo navijače kluba sa Enfilda uz ogradu na dnu tribine koja je već bila puna, što je izazvalo gužvu u kojoj su neke od žrtava pregažene, a drugi deo se ugušio.

Porodice žrtava su nakon tragedije optužile čelnike policije da su učestvovali u sklanjanju dokumenata koji ukazaju na njihovu odgovornost za tragediju.

Pogledajte još