Putin: Homoseksualci da "ostave decu na miru"

Odgovarajući na pitanje jednog volontera na predstojećim Olimpijskim igrama, koje će biti održane od 7. do 23. februara u Sočiju, Putin je obećao da homoseksualci neće biti diskriminisani u Rusiji i istakao da oni "mogu da budu mirni", prenela je agencija AP.

Predsednik Rusije je, međutim, naglasio da oni, zbog ruskog zakona koji zabranjuje homoseksualnu propagandu među maloletnicima, ne smeju da iznose svoje stavove o pravima homoseksualaca pred mlađima od 18 godina.

"Mi ne zabranjujemo netradicionalne seksualne odnose. Međutim, primenjujemo zabranu propagiranja homoseksualnosti i pedofilije, a posebno podvlačim da se tu radi o zabrani propagande prema maloletnicima"
, naveo je Putin koji je u toj izjavi, kako ističe AP, stavio "u isti koš" homoseksualnost i pedofiliju.

Putin i drugi ruski političari ističu da zakon o zabrani homoseksualne propagande, usvojen u junu, ima za cilj zaštitu dečjih prava, ali kritičari veruju da on predstavlja diskriminaciju seksualnih manjina. U tom zakonu se ne pominje izričito homoseksualnost, već "propaganda netradicionalnih seksualnih veza".

Ruski predsednik je istakao da taj zakon nije diskriminatoran. "Mi ništa ne zabranjujemo i ne predviđamo nikakve krivične kazne za takve odnose, za razliku od mnogih drugih država", rekao je Putin i dodao: "Oni mogu da budu mirni i da se opuste, ali ih molim da ostave decu na miru."


Izvor: Blic

Pogledajte još