Restoran "Zlatnik kej"

U ovim letnjim večerima, nakon iscrpljujućih dnevnih vrućina najviše prijaju šetnje pored Dunava. Tu je ujedno i mesto idealno za predah - restoran „ Zlatnik kej“ koji se nalazi na jednom od naših najlepših šetališta, zemunskom keju.

Bašta restorana ušuškana u krošnje drveća predstavlja pravu malu oazu mira. Ukoliko vam prirodna hladovina ne bude dovoljna, ventilatori sa vodenim hlađenjem će vas sigurno rashladiti. Enterijer restorana odiše luksuzom i otmenošću. Sve je urađeno sa stilom, od nameštaja, umetničkih slika koje krase zidove restorana do sitnica kao što je parfem u toaletu za dame.

Kuhinja u restoranu je mediteranska, koja važi za jednu od najzdravijih. Svaka regija dala je neku svoju notu, mada su namirnice koje se pronalaze u specijalitetima iste kod skoro svih mediteranskih kuhinja: maslinovo ulje, povrće, voće, riba i plodovi mora, kao i različite vrtse mesa: jagnjetina, jaretina, teletina i veoma malo svinjskog mesa. Začini su veoma bitan momenat - lovor, žalfija, ruzmarin, origano, majčina dušica i lavanda nalaze se u skoro svakom jelu.

Shodno tome jelovnik restorana je raznovrstan. Od rečnih riba sadrži smuđa, soma, šarana, dimljenu pastrmku... Od plodova mora: ribu list, hobotnicu, oradu, brancin i san pjer. To su najskuplja jela u restoranu, sa cenom od 2.800 dinara za kilogram.
„Medaljoni Zlatnik“su specijalitet restorana. Cena je 1.200 dinara.

Svinjski file, domaće kobasice, ćuretina sa mlincima, jagnjeći i teleći kotleti samo su deo ponude za one koji vole dobar i kaloričan obrok. Na meniju su i četiri vrste pasti: fusile, pene, taljatele i špagete. Cene su im od 550 do 1.050 dinara koliko su špagete sa plodovima mora.

(old_image) Pripremali su nam obrok idelan za tople dane – dimljenog šarana. Saznali smo i način pripreme: beli i crni luk se proprže na maslinovom ulju, stavi se malo šafrana, belo vino, pardajz sos, peršun i bosiljak. Šaran se izgriluje a zatim krčka u sosu. Kao prilog služi se rukola sa krompirom i kuglice kapra koje jelima daju poseban ukus. Za fantastičnu dekoraciju upotrebili su jednu malu tajnu velikih majstora – taljatele. Cena za porciju od 300 grama je 720 dinara.

Servirali su nam salatu koja odlično ide uz ribu. Sadrži rukolu, jabuku, tomato čeri sos i zelene pinjole, koji su odlični za različite salate, jer se odlikuju visokim sadržajem ulja, vitamina, minerala i belančevinama.

Uz obrok je obavezna čaša dobrog vina. „Harizma" vinarije „Aleksandrović “ odlično je pristala ukusu šarana.

Karta deserata je standardna: cheese cake, čokoladni sufle, voćna torta, tiramisu i letnji kolači. Svakog dana je na meniju druga voćna torta. Cene kolača su 260 dinara.

Prijatan ambijent, ljubazno osoblje i odlična hrana opravdavaju ime restorana - "Zlatnik".

Tekst: Marija Milenković
Foto : Mirjana Ristić

Pogledajte još