Bombaški napad talibana u Avganistanu, najmanje 14 žrtava

Talibanski pobunjenici su preuzeli odgovornost za ovaj napad u inače dobro obezbeđenoj četvrti Vazir Akbar Kan, u kojoj su, osim kuća bogatih Avganistanaca, i mnoge ambasade i restorani koje rado posećuju stranci, izveštava Rojters.

Prema rečima talibanskog portparola, poginuli su nemački državljani. S druge strane, šef kabulske policije Mohamad Zahir ističe da među poginulima ima stranaca, ali njihova nacionalnost još nije poznata.

Četiri zvaničnika misije UN u Avganistanu su nestala, a strahuje se da su poginuli u današnjem napadu talibana u centru Kabula, saopštila je
međunarodna organizacija.

Do napada je došlo u doba večere. Prvo je bombaš samoubica aktivirao eksploziv, a potom su, možda, jedan ili dvojica talibana upala u restoran, U svakom slučaju, posle eksplozije su se čuli pucnji iz vatrenog oružja, navodi Rojters.

Prema rečima avganistanskog ministra unutrašnjih poslova Sedika Sedikija, pred restoranom su se pojavila trojica bombaša samoubica, ali je samo jedan uspeo da aktivira eksploziv, dok su dvojicu ubile snage bezbednosti.

Portparol kabulske policije Hašmat Stanekzai je saopštio da je u toku operacija čišćenja, ali da pripadnici bezbednosnih snaga još nisu ušli u sam restoran jer je moguće da se u njemu još uvek kriju talibanski pobunjenici.

Do napada je došlo u teško doba za Avganistan jer se većina stranih trupa sprema da napusti zemlju tokom ove godine.

Bojazan izaziva i približavanje predsedničkih izbora u aprilu, kada Avganistanci treba da izaberu naslednika predsednika Hamida Karzaija.

Procenjuje se da talibani neće propustiti priliku da aktima nasilja proprate i ovaj događaj, dodaje britanska agencija.

Izvor: Blic

Pogledajte još