Ističe rok za legalizaciju

Novi zakon omogućio je legalizaciju svima, čak i onima koji su se u tu avanturu upustili kada je divlja gradnja postala krivično delo. Svi koji do 29. januara podnesu zahtev ne treba da strahuju da će im kuća ili zgrada biti srušeni dok se ne okonča pravosnažni postupak kojim se odobrava ili odbija legalizacija.

Iako je država potvrdila da je ovo poslednji trenutak da se legalizuje imovina, odziv je tokom poslednja tri meseca bio jako mali.

Cene će varirati

Građevinski stručnjak Goran Rodić upozorava da bi trebalo očekivati velike varijacije u cenama kad je reč o uslugama agencija. „Pre nego što se angažuje neka projektantska kuća, trebalo bi proveriti koliko gde šta košta. Što se tiče usluga agencija i biroa, tu treba računati na iznose kao kod advokata, od 300 do 400 evra.

Svoj posao su završile, ili su pri kraju, opštine kojima 1. februara ističe rok za određivanje cene legalizacije. Izvesno je da će građevinska dozvola za kuću od 100 kvadrata biti skuplja bar za 1.500 evra nego do sada.

"U Beogradu gde je divlja gradnja bila najmasovnija, podneto je svega 5.000 zahteva. To je mali broj za prestonicu u kojoj na osnovu ranijih zahteva ima najmanje 180.000 nelegalno izgrađenih objekata", kaže za „Blic“ pomoćnica ministra građevine Aleksandra Damnjanović, i očekuje da će najveći broj zahteva stići uoči isticanja roka.

Građane koji se odluče da legalizaciju kuće ili stana prepuste specijalizovanim agencijama, koje će čekati i na šalterima umesto njih, proces bi mogao da košta od 300 do 400 evra skuplje nego da to sami rade. Brojni centri i agencije za legalizaciju osvanuli su odmah posle usvajanja novog zakona.

Vlasnicima divlje sagrađenih kuća ne nudi se samo izrada projekata i tehničke dokumentacije, bez čega se ne može ući u proces, već i usluge prikupljanja potvrda i saglasnosti.

"Jedino se nećemo baviti pravnim pitanjima koje bi trebalo da rešava sud. Sve ostalo radimo. To znači, pripremu i obezbeđivanje pravne, tehničke dokumentacije i izradu idejnog projekta"
, kaže za „Blic“ Predrag Erdeljan, vlasnik agencije „Arhitekt stil“.

On nije mogao da kaže koliko će koštati usluga agencije.

"Izvesno je da će koštati više nego ranije, jer je idejni projekat zahtevniji i od glavnog. Cena koju bi trebalo očekivati u zavisnosti od zone je od 5 do 25 evra po kvadratu", dodaje naš sagovornik.

Vladimir S. iz Beograda planira da legalizaciju kuće u Kaluđerici prepusti agenciji.

"Radije bih platio 500 evra više nekome samo da ne moram da čekam ispred šaltera. Da bih to sam uradio, morao bih da uzmem odmor u firmi ili bolovanje, a to bi moglo da me košta mnogo više", objašnjava on.

U Ministarstvu građevine upozoravaju da ako neko želi da legalizaciju poveri agenciji, to radi na svoju odgovornost.

Izvor: Blic

Pogledajte još