Kongers SAD usvojio rezoluciju o pomilovanju Džonsona

VAŠINGTON, 30. jula 2009. (Beta-AP) - Američki kongres usvojio je rezoluciju kojom se traži predsedničko pomilovanje za Džeka Džonsona, prvog crnog bokserskog šampiona teške kategorije, koji je bio u zatvoru zbog romantične veze sa belom ženom.

"Džek Džonson je obeležio stazu za druge. On je bokserska legenda čija je karijera presečena nepravednim zakonima i rasističkim proganjanjem. Pozivam predsednika da uradi pravu stvar i preduzme poslednji korak i pomiluje ga", rekao je King.

Džonson je 1913. godine osuđen da je prekršio "Manov zakon", kojim je bilo zabranjeno prevoziti žene preko granica država zbog nemoralnih razloga. Zakon je od tada mnogo puta dopunjavan i popravljan, ali nije ukinut.

Džonson je posle presude pobegao iz zemlje, ali se nekoliko godina kasnije vratio da bi odslužio kaznu od 10 meseci zatvora. Pokušao je da obnovi karijeru po izlasku iz zatvora, ali nije uspeo da povrati titulu. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći 1946, u 68. godini.

U rezoluciji se navodi da bi Džonson trebalo da dobije posthumo pomilovanje "zbog rasno motivisane presude 1913. godine, koja je umanjila sportski, kulturni i istorijski značaj Džeka Džonsona i neopravdano ukaljala njegovu reputaciju".

"Pomilovanje bi trebalo da iz anala krivične pravde SAD izbriše rasno motivisanu zloupotrebu tužilačke vlasti savezne vlade", navodi se u rezoluciji.

Džonson je rođen u Teksasu, a titulu je osvojio 1908. godine u Australiji. On je pobedio tadašnjeg svetskog prvaka, Kanađanina Tomija Burnsa. Policija je tu borbu prekinula u 14. rundi zbog povreda dotadašnjeg šampiona.

Posle toga je nastala potraga za "velikom belom nadom" koja bi mogla da pobedi Džonsona.

Posle dve godine od te borbe, iz penzije se vratio bivši šampion, Amerikanac Džim Džefris, ali je izgubio od Džonsona u susretu nazvanom "Borba veka", posle čega su izbile rušilačke demonstracije.

"Prošlo je više od 100 godina od kada je Džek Džonson osvojio titulu u teškoj kategoriji i vreme je da mu povratimo reputaciju više nego zakasnelim pomilovanjem", rekao je King.

Pogledajte još