Šta podrazumeva status "prve dame"?

U mnogim državama u svetu prve dame nemaju zvanični status, prenosi agencija AP.

U Francuskoj to pitanje nije rešeno, dok je u SAD Hilari Klinton dobila status prve dame 1993. godine pošto je to bila odluka federalnog odbora. Kao i Hilari Klinton i sadašnja prva dama SAD, Mišel Obama je napustila sopstvenu karijeru i postala "de facto zvaničnik" ili "zaposlena" u vladi SAD i prati predsednika tokom putovanja.

U Nemačkoj suprug nemačke kancelarke Angele Merkel, profesor hemije Joakim Zauer je veoma nepoznat široj javnosti. On ponekad prati suprugu na putovanjima, ali je bio daleko od očiju javnosti za vreme izbora.

Prva dama Nemačke, Danijela Šat živi s predsednikom Joakim Gaukom od 2000. godine. Nikada se nisu venčali, a ona je prošle godine izjavila da "stvari treba da ostanu tako".

Najvši državnici u Belgiji, Holandiji i Luksemburgu su samci. Te zemlje imaju kraljevske porodice i grbove monarhije koji sprovode protokolarna pitanja države. Premijeri Belgije i Luksemburga su homoseksualci, dok je holandski premijer samac, a njegov privatni život je veoma važan za većinu holandskih glasača.

U Izraelu supruga Benjamina Netanjahua, Sara, nije popularna pošto narod smatra da prva dama troši mnogo novca i da se ne zna koliko se meša u političkim život svog supruga. Sara je treća supruga premijera.

Foto: Beta/AP/Charles Dharapak
Izvor: B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.