Uskoro osnivanje Fondacije "Slavko Ćuruvija"

Foto: Slavko Ćuruvija / Medija centar

Ćerka ubijenog novinara Jelena Ćuruvija-Đurica kaže za taj list da će 20. januara na sajtu fondacije biti objavljen konkurs za lokalne medije, a da će 27. marta biti predstavljena fondacija i dobitnici grantova na tom konkursu.

Sticajem okolnosti početak rada fondacije poklopio se s hapšenjem osumnjičenih za ubistvo Slavka Ćuruvije koje je izvršeno 11. aprila 1999. godine, ali Ćuruvija-
Đurica navodi da na osnivanju fondacije radi godinu i po dana.

"Fokusiraćemo se na podršku lokalnim medijima, jer mislimo da su najugroženiji, pomagaćemo im kroz edukaciju ili finansijsku pomoć. Pomagaćemo istraživačko novinarstvo kroz grantove za projekte i nagradom koja će nositi tatino ime za najbolji projekat"
, objasnila je ona.

Kako je dodala, oni koju konkurišu za nagradu moraće da zadovolje visoke standarde koje fonadacija postavi, a nagrada se neće obavezno dodeljivati svake godine. Takođe, predviđen je i rad sa studentima četvrte godine žurnalistike, a najbolji će dobiti stipendiju fondacije s kojom bi tri meseca radili u inostranstvu, a onda šest meseci u nekoj domaćoj redakciji.

"Tek smo krenuli, malo nas je, petočlani upravni odbor, izvršni direktor i ja. Radimo svi mnogo na ostvarenju ove ideje u koju verujemo. Ono što me raduje je da su mnogi prepoznali ovo kao zaista dobru ideju, ali i neophodnost. Želim da se na ovaj nacin nastavi tatin pristup poslu i nastavi rad na njegovoj viziji o tome kakvo novinarstvo treba da postoji"
, rekla je Ćuruvija-Đurica.

Ona je dodala da je za sada podršku dala Fondacija “Braća Rokfeler” iz Njujorka.
Fondaciju su osnovale Jelena Ćuruvija-Đurica, Vukosava Crnjanski Šabović, a njoj će se pridružiti i Slavkov sin Rade Churuvija kada se vrati iz SAD gde trenutno živi.

Blic / Politika

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.