Ženska odbojka se vraća na veliku scenu

VALJEVO, 30. jula 2009. (Beta) - Selektor ženske odbojkaške reprezentacije Hrvatske Miroslav Aksentijević izborio je sa timom plasmane na svetsko i evropsko prvenstvo, a te uspehe je ocenio kao povratak na veliku scenu.

"Plasmani na Svetsko prvenstvo u Japanu i Evropsko prvenstvo u Poljskoj predstavljaju povratak ženske odbojke u Hrvatskoj na veliku scenu, o čemu piše i tamošnja štampa. Imamo, međutim, dobru ekipu, vredno radimo, pa se novi uspesi tek mogu očekivati", rekao je 35-godišnji trener agenciji Beta u Valjevu, gde se odmara u krugu porodice.

Hrvatska je plasman na Svetsko prvenstvo izborila na turniru u Subotici, gde je i Srbija došla do mesta na takmičenju, ali susret dve ekipe bio je više revijalnog karaktera, jer su oba tima pre meča ostvarila željeni rezultat.

Aksentijević je rekao da su ovi rezultati otvorili mogućnost i plasmana na Olimpijske igre u Londonu 2012. godine.

Ugovor sa Odbojkaškim savezom Hrvatske potpisao je na četiri godine, odnosno do Olimpijade u Londonu.

Osnovu ekipe, uz nekoliko iskusnijih igračica, čine ćerke nekadašnjih jugoslovenskih košarkaških asova Zorana Čuture, Željka Jerkova i Miroslava Poljaka.

Aksentijević je pre ženske selekcije Hrvatske tri sezone vodio mušku ekipu Varteksa iz Varaždina, sa kojom je dva puta bio državni prvak i tako srušio do tada neprikosnovenu zagrebačku Mladost za koju je rekao da je "izvanredno organizovana firma".

On je bio i pomoćnik Darka Zakoča i Zorana Terzića u stručnom štabu ženske reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu u Turskoj 2003. godine.

Trenersku karijeru počeo je 1997/98. u valjevskoj Srbijanki, koju je od nižerazredne ekipe doveo do Prve lige SCG, u kojoj je uspešno igrala dve godine, i iz koje je nekoliko talentovanih odbojkašica prešlo i veće domaće i inostrane klubove.

Pogledajte još